Jelenlegi hely

Erdélyi koncert egy moldvai kis faluban

A falu együtt táncolt és énekelt

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe
A tavasz első napján, azaz március 1-jén első alkalommal tartott István Ildikó és bandája népzenei koncertet Pokolpatakon, az egykori általános iskolában. Az eseményt lázas előkészületek előzték meg, melyre az esti szentmisét követően került sor.
A koncert hangulataA koncert hangulataFredeluska néptánckör

A falubeliek kíváncsi tekintettel és nagy figyelemmel várták, hogy végre megtudják, milyen esemény lesz a településen. A helyi néptánckör tagjai előzőleg nagy lelkesedéssel elkészített finom süteménnyel, helyi, csángó borral és üdítővel kínálták az érkező vendégeket. Az esemény apropóján tiszteletét tette a klézsei polgármester is, aki rendelkezésünkre bocsátotta a termet, valamint a szomszéd faluból, Diószénből egy kisebb csoport érkezett a helyi hagyományőrző csoport képviseletében.

Miután összegyűlt a falu apraja-nagyja, elkezdődött a fergeteges koncert. Az udvarhelyszéki, kalotaszegi, mezőségi, felcsíki és moldvai énekek annyira elkápráztatták a közönséget, hogy egy idő után kicsitől nagyig minden résztvevő együtt énekelt és hujjogatott a koncert alatt. A zenét annyira szerették, hogy lábuk rögtön táncra állt, és a hátsó sor fergeteges táncolásba kezdett. Így, amire véget ért a koncert, rögtön hatalmas táncház kerekedett, és a terem hirtelen szűknek bizonyult.

A jelenlévőknek hihetetlen élményben volt részük. A falu együtt táncolt és énekelt, közben mindenki megismerkedhetett más tájegységek táncaival és énekeivel, azok szépségével és eleganciájával. A végén mindenki mosolygós és boldog arccal tért haza, hiszen ilyen élményben még soha nem volt része ennek a kis faluközösségnek.

Reméljük, hogy máskor is sor kerül majd ilyen eseményre Pokolpatakon. Köszönet illeti István Ildikót és barátait, akik a Csoóri Sándor Alap pályázatán keresztül a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének támogatásával jutottak el Pokolpatakra.