Jelenlegi hely

Farsangi programok Vukováron

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2023 képe
Az idei év elején sem unatkoztak a kelet-szlavóniai város, Vukovár magyarjai, hiszen Vízkereszttől kezdve Húshagyókeddig számos rendezvénnyel és foglalkozással várta a tagjait a Vukovári Magyarok Egyesülete.
Farsang VukováronFarsang VukováronFarsang VukováronFarsang Vukováron

A Magyar Kultúra Napját ünnepélyes keretek között tartottuk meg a Vukovári Magyarok Otthonában, felelevenítve Kölcsey Ferenc életútját, a Himnusz keletkezésének, magyar nemzeti szimbólummá válásának történetét. 

Mivel a horvátországi baranyai és szlavóniai magyar nyelvterületen erős hagyománya van a vincézésnek – bortermelő vidék lévén –, ezért mi is megtartottuk a Vince-napi hagyományokat. E napon, január 22-én szokás szerint a gazdák vince-vesszőt vágnak a szőlőtőkéről, melynek további fejlődéséből az idei évi termés mennyiségére, minőségére lehet következtetni. Szintén ekkor a bőséges, gazdag szőlő- és bortermés után kívánkozva borral öntözik meg a tőkéket, és száraz kolbásszal, szalonnával díszítik fel a lugasokat. Mi is ezt tettük a magyar egyesület tagjaival az udvarunkban található egy sor szőlővel, majd kolbászt, szalonnát, csörögefánkot sütöttünk éhségünk enyhítésére és jókedvünk derítésére. 

    

Farsangfarkán, vagyis Húshagyókedden vidám mulatságra, beöltözésre hívtuk az embereket, tulajdonképpen a hagyományos karneváli maszkazást tartottuk meg. Mindenki álarcot, maskarát öltött, és együtt vidáman intettünk búcsút a télnek. 

Januárban már megsokasodtak a készülő magyar bál körüli teendőink. Plakátoltunk, ajándékokat készítettünk, a teremdekorációt terveztük, műsort, programot állítottunk össze, ültetési rendet készítettünk, hogy a farsangi szezon legékesebb eseményét, a 14. Vukovári Magyar Bált zökkenőmentesen megtarthassuk. 

    

A naptári évhez kötödő rendezvények mellett most is megtartottuk a rendszeres foglalkozásainkat: így az anyanyelvápolással, nyelvhelyességfejlesztéssel egybekötött énektanítást; a gyöngyszövő foglalkozást, ahol már a magyar bálra készítettünk adomány formájában megvásárolható ékszereket; illetve a társalgással, énekléssel, kártyázással egybekötött klubfoglalkozást is.