Jelenlegi hely

Félezer népdalénekes és népzenész lépett fel Dunaszerdahelyen

13. alkalommal rendezték meg a Bíborpiros szép rózsa döntőjét

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
„Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” A Pierre de Coubertin sportdiplomatának tulajdonított szólást sokszor hallottuk már, de a 13. alkalommal életre hívott Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő esetében hatványozottan érvényes, hiszen aki színpadra állt a döntőben, csak nyerhetett vele.
Szólista a "Bíborpiros szép rózsa" országos döntőjébenFellépők a "Bíborpiros szép rózsa" országos döntőjébenFellépők a "Bíborpiros szép rózsa" országos döntőjébenFellépők a "Bíborpiros szép rózsa" országos döntőjében

A vetélkedősorozatot azzal a céllal hívta életre a Csemadok Országos Tanácsa, hogy tovább vigye a Tavaszi szél eszméit, és lehetőséget biztosítson a népdalénekesek, népdalkörök és népzenei együttesek számára. A háromfordulós vetélkedő a járási versenyekkel indult, majd akik onnan továbbjutottak, az elődöntőkben léphettek a világot jelentő deszkákra, hogy teljesítményükkel kiérdemeljék a döntőbe jutást. 

A Takács Ottó vezette, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és Dunaszerdahely városának közös szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat döntőjében mintegy hetven szólista és csoport állt színpadra, akiket a megnyitón Karaffa Attila, alpolgármester és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke köszöntött.

A két korcsoport és a nagy létszám miatt két helyszínen, az Üzleti és Tájékoztatási Központban, valamint a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban mutatták meg tudásukat a fellépők. Mindkét helyszínen szakmai zsűri értékelte a produkciókat; az ítészek egyik csoportjának elnöke Alföldy-Boruss István a Bartók rádió egykori főszerkesztője, a rádió zenei főosztályának korábbi vezetője volt, míg a másik zsűri élén Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója állt.

Volt dolga a zsűrinek, hiszen akadt, aki az egyéniségével hívta fel magára a figyelmet, míg mások az énekhangjukkal töltötték meg a termet. Ráadásul a településeket tekintve is színes volt a mezőny, hiszen Abaújszinától, Szepsin át Fülekig, Nagytúrtól Tardoskeddig érkezett a több száz versenyző. Így a döntő a nagy találkozásokról is szólt, ahol régen látott ismerősök köszöntötték egymást, és közösen éltették a magyar nyelvet és a néphagyományokat.

A döntő hangulata és energiája nem csak a színpadon, hanem a színfalak mögött is érezhető volt. A legnagyobb izgalmakat sokszor a fellépés előtti percek jelentik, hiszen a kulisszák mögötti várakozás torokszorító érzése elengedhetetlen része a színpadi létnek.

Ahogy a taps és az öröm, úgy sokszor a bánat is elengedhetetlen része a színpad világának. A díjátadót követően adták át az Ág Tibor-díjat, amelyet 2023-ban posztumusz adtak Huszár László népművelőnek. A díjat, a két éve elhunyt Huszár László lánya, Lábský Huszár Katalin vette át, majd Korpás Éva népdalénekes vezetésével, a jelenlévők közösen énekelték el a Csillagok, csillagok című népdalt.