Jelenlegi hely

A feltekert ostya

A szenci Laci bácsi ostyasütésének története

/ Krupár Luca /
krupár.luca képe
Az ostyasütés, ostyahordás története egészen visszavezethető a középkorig, amikor is a tanító elküldte az iskolás gyerekeket, hogy szétosszák az ostyákat.

Ez a felvidéki népszokás jó kis móka volt a gyerekeknek az adventi időszakban, bár haszon nem nagyon származott belőle nekik. Minden házba a menet elején álló fiatal ezt mondta el: „Amikor az Úr Jézus világra született, először mi hozzánk hasonló gyermek lett, mint mennyei mester tanított sok jóra, itt az ostya színében testét nekünk adta. Hogy Jézus született, ilyen ajándékokat hordtak a pásztorok: sajtot, báránykát. Mi is abból a célból hoztuk a hófehér ostyákat.” Ezek után énekeltek és megkapták az adományokat élelmiszer vagy pénz formájában, melyet a tanítónak adtak. Ez az adománygyűjtő népszokásunk sokban hasonlít a Balázs és Gergely járáshoz, melyet februárban tartanak.

Lapos és feltekert formája is ismert az ostyának. Sőt mintázott sütővel is süthetik, hogy az ostyánkon az egyes adventi minták megjelenhessenek. Néhányszor színeseket is készítenek, melyeknek külön jelentése van, mint a pirosnak, ami Krisztus vérét, a fehér pedig Mária tisztaságát szimbolizálta.

Laci bácsi a feltekert ostyára esküszik, melyet nénjétől tanult még gyerekkorában. Mai napig a család által készített sütővasat használja, melyet én is kipróbálhattam, hát mi tagadás jó erőben kell lenni ahhoz, hogy egész nap forgatgathassuk. Mivel kisütni a sok lisztből, vajból, tejből, cukorból készített tésztát beletelik egy szép napba. Ezért jó, hogy Laci bácsi unokája Marci is érdeklődik a sütés iránt, így keményen be tud segíteni neki. Igaz, manapság már a tűzhelyen gyorsabban halad a munka, mivel nem kell a tűzzel bajlódni és a vas is hamarabb felmelegszik. A gyönyörűen feltekert ostyákat aztán Juli néni csomagolja el a rokonoknak, melyet csak karácsonykor esznek meg. Az én ostyáim sajnos megégtek, mivel nem tudtam olyan ügyesen és gyorsan feltekerni, de ezzel sem volt baj, mert Marcinak az égettek a kedvencei. Remélem, továbbra is fent fog maradni ez a szép hagyomány a családban, és egyszer nekem is fog sikerülni egy kevésbé égetett készíteni.

Viszont nem csak olvasni, hanem meg is lehet nézni a menetét az ostyasütésnek a Kárpát expressz műsorában: https://www.youtube.com/watch?v=9Em40r-tC5I