Jelenlegi hely

Felvidéki diákok jutalomkirándulása természettudományi versenyen való részvételért

/ Kiss Anita /
kiss.anita képe
2024. szeptember 18-án korán reggel 60 álmos arc pislogott ki a külön busz ablakán, miközben száguldottunk a határ felé. A Mentor Tehetségsegítő Tanács szervezte kirándulás során Martonvásárra és Várpalotára látogattunk el, a tavalyi év során a tehetséggondozó programokban részt vevő nyugat-szlovákiai magyar diákokkal. A diákokat felkészítőtanáraik is elkísérték.
Zongora a Beethoven EmlékmúzeumbanIlyen volt BeethovenAgroverzum - MartonvásárA Trianon Múzeum előtt

Komáromban az áradó Duna sokunk számára különleges és egyben nagyon megdöbbentő látványt nyújtott. Nem sokkal később viszont már a Brunszvik-kastély nyugalmat sugárzó, letisztult parkjában nyújtóztattuk a lábainkat Martonvásáron. A csapat két részre oszlott. A Beethoven Emlékmúzeumban a zeneszerző Brunszvik családdal ápolt barátságába, és ebből fakadóan magyar vonatkozású művei születésének körülményeibe nyerhettünk betekintést, míg az Agroverzum interaktív kiállításán az Agrártudományi Kutatóközpont kutatásaival ismerkedhettek meg a gyerekek.

A kiállítások után elsétáltunk a közeli Postakocsi Étterembe, ahol már vártak minket egy kiadós ebéddel. Nem volt sok időnk pihenni, a délután további része ugyanis egy rövidnek tűnő buszozás után Várpalotán folytatódott. 

A Trianon Múzeum korhűen és sok helyen megindítóan, néhol megrázóan érzékletesen mutatta be az első világháborút követő időszakot, a békeszerződés előzményeit, történetét és napjainkra is kiható következményeit. A látottak és hallottak jó része gyerekfüllel is emészthető és érthető volt. Sokunk kedvence volt az a terem, ahol kisebb csoportokban mindannyian részt vehettünk egy autentikus, 1920-as évek-beli tanítási órán.

A kirándulásról jó élményekkel tértünk haza, valamint az egész napos közös együttlét hidat nyitott a különböző településekről érkező diákok és felnőttek között.