Jelenlegi hely

Fonó Vukováron

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2023 képe
A novemberi hosszú estéken este a Vukovári Magyarok Otthonában megismerkedtünk a szövés eszközeivel: különböző fonalak, övszövő, szövőkeret, gyöngyszövőléc került az asszonyok kezébe. Míg a női kezek szorgoskodtak, szőttek-fűztek-varrtak, addig a férfiak beszélgetéssel, kártyázással töltötték az időt.
Fonó VukováronFonó VukováronFonó VukováronFonó Vukováron

A Magyar Házban minden ősszel, télen rendszeres fonó foglalkozásokat tartunk, hogy ezzel is színesítsük programunkat, éltessük a hagyományt, és minőségi időtöltést kínáljunk tagjaink számára a sötétebb téli estéken. 

Jelen alkalommal is Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas mutatta be a szövés-fonás hagyományos eszközeit: előkerültek a különböző fonaltípusok, és ezekből próbáltunk egyszerűbb textileket szőni.

Például a szádfával pamutfonalból övet, a szövőkereten gyapjúfonalból tarisnyát vagy szőnyeget tudunk készíteni.  

   

Megismerkedtünk a gyöngyszövőléccel is, mivel a következő tervünk a gyöngyszövés elsajátítása. A gyöngyfűzést, gyöngyhímzést már a korábbi években megtanultuk, és most újabb gyöngyös terveken dolgozunk. 

Miközben az asszonyok serényen dolgoztak, szőttek, varrtak, hímeztek, gyöngyöt fűztek, addig a férfi tagok kártyázással, beszélgetéssel és nótázással töltötték az időt.