Jelenlegi hely

Gyereknappótló a zselízi Alapiskolában

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
Hagyományosan a nemzetközi gyermeknapot június 1-én ünneplik, vagy ehhez az időponthoz a legalkalmasabb napot választják a megünnepléséhez. A zselízi Alapiskolában 2024. június 21-t választották.
Táncos csapatSportoló csapatÜgyességiKaraoke-ra készülünk

Jobbára már későnek mondható ez a dátum, ezért is adományozták a „gyereknappótló” elnevezést a mai napnak. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke; Sárai András, a Csemadok Zselízi Alapszervezetének elnöke; Puksa Andrea, a Szülői Szövetség elnöke. A programról bővebben az iskola igazgatóhelyettesét, Sokol Zsuzsannát kérdeztem:

Milyen programok várták a gyerekeket?

Egy kis táncos bemelegítő után a tanulók osztályok közötti akadályversenyen mérhették össze ügyességüket és gyorsaságukat. Ezt követően az iskola területén felállított közel 20 pontgyűjtő állomáson kezdődhetett meg a pontvadászat. Volt lekvároskenyér-evő verseny, kofolaivó verseny, zsákban ugrás, gólyalábak, ugrósuli, szerencsekerék, karaoke show, evőpálcikás kupakhalászat, arcfestés, hajfonás, teqball, célba dobás, célba rúgás, sok-sok móka és nevetés. A frissítőkről idén is a szülők lelkes csapata gondoskodott. A falatozó sátorban szendvicskenyér, gyümölcs, fagyipohár és limonádé várta a gyerekeket, pedagógusokat és segítőket.

Mit is jelent valójában a Csemege Csemete Sátor?

Több mint tíz éves hagyománya van a csemete csemege sátornak gyereknapunkon. Szülők, támogatók felajánlásából töltünk meg egy nagy sátrat édességgel, játékkal, könyvvel és mindenféle apró csecsebecsével. A gyerekek a délelőtt folyamán összegyűjtött pontjaikat a csemete csemege sátorban válthatják be kedvük szerint.

Miért tartották fontosnak a gyermeknap megünneplését, annak elhalasztása helyett?

Amióta létezik az iskola, mindig is fontos alapkérdés volt, milyen helyet szánnak az iskolában a pedagógusok a gyerekeknek. A zselízi alapiskola gyerek-, tanár- és szülőbarát iskola. Mottója, ami szerint „Az iskola, ahol mindenki jó valamiben”, tükrözi az intézmény szemléletét és gyakorlatát. Nálunk nincs tanév gyereknap nélkül. Igaz, a kedvezőtlen meteorológiai előrejelzés miatt kénytelenek voltunk átszervezni a tervezett időpontot, de a gyereknap eltörlése meg sem fordult a fejünkben. Ha a gyerekek érzik, hogy megbecsüljük őket, akkor rugalmasabbak, együttműködőbbek és nagyon hálásak. Egy jól sikerült iskolai rendezvény pozitívan hat az iskolai légkörre, növeli a diákok kötődését az iskolához, pedagógusaihoz.

Valóban, a mai nap során a felnőttek is kicsit gyerekkekké válhattak és egy-egy pillanat erejéig felhőtlen játék, derű és boldogság lenghette körbe őket.