Jelenlegi hely

Gyermeklánc-fesztivál Alsóbodokon, 2023-ban

Gyermeklánc-fesztivált tartottak Alsóbodokon, 2023. november 5-én

/ Bíró Gergő Csaba /
biro.gergo.csaba képe
A 2017-ben Szabó Bodó Renáta, akkori Petőfi Sándor ösztöndijas kezdeményezte a Gyermeklánc-fesztivált, amelyet azóta minden évben megtartanak. 2023-ban november 5-én tartották meg a rendezvényt Alsóbodokon. A fellépések, hangszerismertető mellett tácnház, és gyöngyfűzés is volt.

Az alábbi fellépőket lehetett látni, hallani:
 

  • Papatyka gyermekfolklórcsoport

A koloni alapiskola mellet 1992-ben alakult meg a Papatyka nevű folklórcsoport Kolonban. (Papatykának régen a kislibákat hívták így Kolonban)

A csoportot hosszú éveken keresztül Budinszky Júlia tanító néni vezette, az alapiskola magyar tagozatának minden diákja a csoport tagja lett.

Betlehemezéssel szerepeltek Bécsben, és Magyarországon is. Műsoraik sorában szerepel még a balázsolás, Szentcsalád-járás, továbbá Virágvasárnap a lányok villőzéssel köszöntik a tavaszt.

A sok népdalt, gyermekjátékot, népszokást Budinszky Júlia gyűjtötte össze a koloni adatközlőktől. 2022-es év márciusától a koloni Csemadok alapszervezetén keretében működnek. Vezetőjük Vrábel Anna tanítónő.

  • Nagycétény, kis citerások

A Nagycétényi Citerazenekar mellett 2018 augusztusában alakult meg gyermekekből, az úgynevezett kis citerások csoportja Berkes Mária vezetésével. A lelkes gyerekeket Dojcsán Krisztina vezette be a citerázás rejtelmeibe. Kezdetben féltve őrzött régiségeken gyakoroltak, ma

már viszont mindenki saját citerájának húrjait pengetheti Szabó József citeraművész, és citerakészítő műhelyéből.

A csoport először 2019-ben Alsóodokon mutatkozott be a közönségnek, azóta többször is felléptek helyi rendezvényeken, falunapokon. A csoport bekapcsolódott a Felvidéki citerazenekar gyermekcsoportba is, ahol több település citerásaival együtt zenélhetnek.

  • Varga Vivien és Varga Viktória

Varga Vivien, és Varga Viktória a Gímesi Alapiskola ötödik osztályos tanulói. Ők nemcsak testvérek, de ikrek is. A művészetek iránt, mint a képzőművészet, zeneművészet már kiskoruk óta érdeklődnek. Hegedülni negyedik éve tanulnak. A magyar néphagyomány életük szerves

része. Minden évben betlehemezni, villőzni járnak, a népdalokat szüleiktől, és nagyszüleiktől tanulják.