Jelenlegi hely

Ha valaki tiszteli Esterházy János emlékét, akkor ez nem kérdés!

Interjú Zsélyi Zoltánnal, az emlékmaraton szervezőjével

/ Endrődi-Mike Attila /
endrodi.mike.attila képe
Füleken a Magyar Közösségi Házban láttuk vendégül egy éjszakára a futókat, így könnyen el tudtam kapni egy rövid interjúra Zsélyi Zoltánt, aki az emlékmaraton főszervezője. Alsóbodokon, épp a színpadról lejőve, még levegőért kapkodva, válaszolt néhány kérdésemre.
Esterházy János emlékmaratonAz Esterházy János emlékmaratonon hölgyek is részt vettekAz Esterházy János emlékmaraton futóiKitartó futók

Még csak pár perce érkeztetek, de nekivágnál-e újból?

Most még az egész futás hatása alatt vagyok, de ha már feldolgoztam és átértékeltem, valamint jövőre lenne ismét egy hasonló megemlékezés, akkor mindenképpen.

Sok különleges élményben lehetett részetek az elmúlt egy hétben, de mely momentumot emelnéd ki?

Az emberek szívélyessége. Különbözőképpen reagálnak, látszik, hogy vágynak valamilyen alkalomra, rendezvényre és örülnek, hogy végre valami történik. Azt vettem észre, hogy nagyon várták, hogy végre van valamilyen megmozdulás, hogy ebben a lehangoló világban valami olyan történik, aminek értéke van.

Mennyire volt nehéz ez a futás, tudott titeket tölteni a szellemisége, a célja?

Engem nagyon és úgy láttam a többieket is. Elég erős csapatot csináltunk, komoly futók vettek részt, nekem nem volt kérdés, hogy meg fogjuk tudni csinálni.

Mikor merült fel benned, hogy megszervezed az emlékfutást?

Az év elején olvastam, hogy Esterházy János emlékévnek hirdették meg és akkor gondoltam, hogy ehhez kötelességem valamilyen formán hozzájárulni. Mert ha valaki komolyan tiszteli Esterházy Jánost és emlékét, akkor ez nem kérdés. Futóként pedig kézenfekvő volt az emlékmaraton.

Ezen a felemelő napon, talán fájó a kérdés, de mi a véleményed, lesz az erőfeszítéseteknek eredménye?

Nagyon jó kérdés, egy hét múlva talán tudnék is rá válaszolni. Én bízok benne hogy igen! (Mondja meglepően határozottan és magabiztosan.)

Hányan teljesítettétek ezt a vállalást?

Nyolcan futottunk, volt két segítőnk, és voltak települések, ahol többen csatlakoztak hozzánk, talán Léván a legtöbben, de kísértek futók és kerékpárosok többek közt a dunaszerdahelyi és a komáromi járásban is.

Ha jövőre is lesz emlékmaraton, akkor nálad tudnak az érdeklődők jelentkezni?

Igen, de örülnék némi segítségnek, ha többen vállalnák a szervezési feladatokat, mert most nálam futottak össze a szálak és egy kicsit sok volt.

A futók névsora: Zsélyi Katalin, Száraz Szilvia, Ravasz Eszter, Magyar Imre, Bögi Sándor, Juhos Gábor, Ágh Péter, Zsélyi Zoltán

Segítők: Lengyel Zoltán és Ravasz Ödön

Ezúton is gratulálunk nekik!

Fotók: Lengyel Zoltán