Jelenlegi hely

Herczegh Géza emlékét szobor őrzi Nagykaposon

A nagykaposi városi parkban emeltek mellszobrot a nevezetes jogtudósnak, Herczegh Gézának

/ Ádámosy Gábor /
adamosy.gabor képe
2018. október 13-án, szombaton rendezték meg Nagykapos szülöttje, Herczegh Géza mellszobrának avató ünnepségét. A nemzetközi jogász és egyetemi tanár születésének 90. évfordulója alkalmából emeltetett szobrot a Nagykapos és Vidéke Társulás.
Gabri Rudolf megnyitó beszéde a szobor mellettA Nagykapos és Vidéke Társulás munkatársai Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Melinda társaságábanHerczegh Károly beszédet tart

Szombat reggel már a gyönyörű napsütés is jelezte, hogy sikeres, szép napunk lesz. A Magyar Közösségi Házban már ekkor gyülekeztek a szervezők. A nagyteremben megterítették az asztalokat és előkészítették a termet az állófogadásra. 12 óra után megérkezett a pozsonyi testőrség és a helyi rendőrség is. A fővárosi küldöttség leellenőrizte a hely biztonságosságát, az ételek fogyaszthatóságát. 13:00 óra után lassan érkeztek a Herczegh család tagjai. Elsőként Herczegh Melinda, Herczegh Géza özvegye érkezett, majd Herczegh Károly, Géza és Melinda fia lépett be a kapun családjával. 14:20-kor érkezett Herczegh Anita, Károly testvére, majd rögtön utána az ő férje, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke érkezett rendőri és testőri kísérettel.

A Magyar Közösségi Házat Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be a köztársasági elnöknek és családjának, majd egy rövid pihenő után indult a konvoj a városi parkba, a jogtudós szobrához.

Herczegh Géza Gábor Nagykaposon született 1928. október 17-én. A középiskolát Gödöllőn végezte a Premontrei gimnáziumban, ahonnan a Szegedi Tudományegyetem Jogtudományi karára iratkozott. Itt szerzett jogi diplomát 1951-ben, majd ezt követően a MTA Állam- és Jogtudomány Intézetének munkatársa lett, ahol nemzetközi joggal foglalkozott. 1967-től a Janus Pannonius Tudományegyetem tanáraként kezdett dolgozni, ahol 1981-ben az Állami- és Jogtudományi kar dékánjává választották. 1990-ben az Országgyűlés választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává, ahol a testület helyettes elnöke volt 1993-ig, amikor az Egyesült Nemzetek Szervezete a hágai Nemzetközi Bíróság magyar tagjává választotta. Itt 2003-ig tevékenykedett. 2010. január 11-én tért örök nyugalomra Budapesten. Munkássága nyomot hagyott a nemzetközi jogrendszerben.

A szoboravató ünnepséget az Erdélyi János Vegyeskórus indította Magyarország himnuszának eléneklésével. A megnyitó beszédet Gabri Rudolf tartotta, majd maghallgattuk Duray Miklós, egyetemi tanár szoboravató beszédét, melyben összefoglalta Herczegh Géza életpályáját.

Ezt követően Herczegh Melinda, Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere és Rieger Tibor, Kossuth-díjas szobrászművész, a szobor alkotója, leleplezték a mellszobrot. A szobrot Nagykapos református lelkésze, valamint a görög- és római katolikus templom plébánosa megáldotta. A koszorúzást az Erdélyi János Vegyeskórus éneke kísérte, majd az Erdélyi János Alapiskola diákjainak ünnepi műsorát hallgathatták meg a jelenlévők.

A záróbeszédet Herczegh Károly tartotta, melyben megerősítette, hogy édesapja szent ügynek tekintette a szülőföldjén élők segítését, életében és munkásságában mindig jelen volt szülőföldje iránti szeretete.

Az ünnepély zárásaként Petneházy Attila színművész előadásában elhangzott Vörösmarty Mihály Szózata.

A meghívottak ezután ünnepélyes állófogadáson vettek részt a Magyar Közösségi Ház nagytermében, ahol Petrikán Péter polgármester mondott pohárköszöntőt.