Jelenlegi hely

Hertelendyfalván is megünnepelték a házasság hetét

Az idei év mottója: Állandó megújulásban

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
Bálint-napon – vagy ahogy más országokban emlegetik – Valentin-napon vette kezdetét a Házasság Hete rendezvénysorozat Hertelendyfalván.
KiállításKürtössy Péter ösztöndíjasLőcsei Antal mesemondóKözönség

Első alkalommal a hertelendyfalvi református imaházban gyűltek össze az emberek. A rövid áhítat után Halász Béla, református lelkész és felesége, Halász Zsuzsanna tiszteletes asszony tartottak előadást a házasság témakörében.

Halász Béla beszédében rávilágított arra, hogy a statisztikai adatok alapján a házasság intézménye krízisben van, hiszen nagyon magas a válások aránya, így ez a téma napjainkban különös figyelmet igényel. Felszólalásában a „nem jó az embernek egyedül lenni” igerészlet került középpontba.

Halász Zsuzsanna ez alkalommal egy házaspárt hozott példaként a közönség elé. Ezúttal nem történelmi, hanem inkább lelki és szellemi szempontból ismerhettük meg Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házaspár történetét, képekkel, hangoskönyvvel és idézetekkel bemutatva.

Az esemény fő tanulsága, hogy a házasságot Isten alkotta, így mindig legyünk Istennel együtt hárman párban. 

A következő két alkalomra már a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházában került sor. A közönség Kürtössy Pétert, az Ürményházán, Versecen és Nezsényben tevékenykedő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasát hallhatta először. Az ösztöndíjas néprajzi szempontból mutatta be a párválasztás, a házasság és a család köré fonódó szokásokat, hagyományokat az életből hozott konkrét példákon keresztül.

„...és boldogan éltek, míg meg nem haltak” címmel tartott meseelőadást Lőcsei Antal, hertelendyfalvi mesemondó, aki mesékkel és helyi történetekkel is megismertette az érdeklődőket.

A rendezvény ötletgazdája, Vaskeba Hajnalka, a Petőfi Sándor Program Hertelendyfalván tevékenykedő ösztöndíjasa régi képek vetítésével, egy a helyi kultúregyesület birtokában lévő esküvővel, különböző lakodalommal kapcsolatos tárgyak kiállításával, valamint egy idős házaspárról szóló rövid videóval kedveskedett a megjelenteknek.

A házasság hete rendezvénysorozat egy közös filmnézéssel zárult, ahol a Szabadság útjai című filmet nézhették meg a résztvevők.