Jelenlegi hely

Hetedik Fiumei Magyar Napok

/ Németh Sára /
nemeth.sara képe
A Fiumei Magyar Napok nagyon fontos esemény az itt élő magyarok közösségekben. Ezt az is mutatja, hogy idén hetedik alkalommal került megrendezésre. Ebben a négy napban a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége: Tengermelléki-Fennsíki Megye Egyesülete tagjai különböző magyarságukat erősítő programokon vehettek rész.
fiume-magyar-balmisekonnyv-standsuti-stand

A program sorozat első napján az egyesület tagjai egy magyar nyelvű szentmisén vettek részt, és a mise kezdete előtt az érdeklődőknek lehetőségük volt magyar nyelven való gyónásra is.

A Magyar Napok keretén belül sor került egy magyar film vetítésére is, ami Kálmán Imre operettjeiről híres magyar zeneszerző életéről szóló film "Az élet muzsikája - Kálmán Imre" volt.

Majd a többi itt élő kisebbségnek is tartott az egyesület egy nyílt napot, ahol bemutatták számukra az egyesület szerteágazó tevékenységeit. Az utolsó napon délelőtt a Korzón három magyar stand is megjelent, amik amellett, hogy megosszák az egyesület tevékenységét az éppen arra járókkal igyekezett megismertetni a magyar gasztronómiát. Három különböző stand volt, amelyeken minden egy-egy tematika szerint volt berendezve. Az első standon az egyesület festőkörének képei voltak kiállítva, amiket az amatőr festőművészek készítettek.

Mivel az egyesület könyvkiadással is foglalkozik az egyik stand ezt a tevékenységüket mutatta be. Az egyesület magyar népmeséket fordít horvát nyelvre, és adják ki ezeket a meséket két nyelven és illusztrálva. A harmadik stand pedig a magyar gasztronómiával foglalkozott. Az egyesület tagjai rengeteg különböző, és finomabbnál-finomabb süteményeket készítettek, és ennél a standnál meg tudták kóstolni ezeket az éppen arra járó személyek. Szombat este pedig a 7. Fiumei Magyar Napok lezárása történt egy vacsorával egybekötött bállal, azaz az idén már hetedik alkalommal megrendezett Magyar Bállal. A bál kertén belül Kopácsról érkező néptánccsoport, és zenekar adott elő egy énekes táncos műsort.

A 7. Fiumei Magyar Napok rengeteg különböző, és színvonalas programot vonultatott fel, és mindnek nagy sikere volt az egyesület tagjai körében.