Jelenlegi hely

Hogyan lesz a kőből egy forint? – Bányavirág kiállítás Nagybányán

A Magyar Atlantisz – A szatmári ércbányák világa

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt képe
Ma már ritkaságszámba megy a nagybányaiak körében, hogy valakinek bányavirág-gyűjteménye legyen, a közelmúltban azonban még szinte minden családi házban akadt egy bányavirágos vitrin, még akkor is, ha a családban senki nem dolgozott közvetlenül a bányaiparban.
Bányavirágok kiállításBányavirágok kiállításBányavirágok kiállítás

A bányavirág nem más, mint az ásvány népies elnevezése. Amíg a Bányavidéken működött a bányászat, aránylag könnyű volt gyarapítani a gyűjteményeket. Az emberek csereberélgettek, adták-vették a szebb ásványokat egymás között, bővítve kollekcióikat, amelyekhez rendszerint egy-egy esztergapadon készült mini-bányafúró és miniatűr bányalámpa is hozzátartozott.

A bányaipar a 90-es évektől fokozatosan megszűnt, bányavirágokhoz ma már sokkal nehezebb hozzájutni Nagybányán, mint akár két-három évtizeddel ezelőtt. A lezárt tárókba megfelelő biztosítás és engedély nélkül életveszélyes leereszkedni (bár vannak akik vállalják a kockázatot). Sokan túladtak gyűjteményeiken, a hajdan gazdag magánkollekciók emlékét ma már csak az európai hírű Bányavirág Múzeum és egy-két megmaradt magángyűjtemény őrzi.

Faragó Vilhelm évtizedek óta szenvedélyesen gondozza bányavirágait, folyamatosan gyarapítva ismereteit a féltve őrzött darabokról. A családja tulajdonában közel 200 darab különböző ásvány volt, ami mára egy több ezer darabból álló gyűjteménnyé nőtte ki magát, amelybe a Teleki Magyar Házban megnyílt bányavirág kiállítása nyújt betekintést.

A kiállítás megnyitójára március 1-jén, került sor, amikor Pekár István „Magyar Atlantisz, A szatmári ércbányák világa” című filmje is vetítésre került. Nagybányáról és egykori bányáiról, az abban zajló munkákról Jókai Mór is írt egy útileírásában: a „Hogy lesz a kőből egy forint” című írásában.