Jelenlegi hely

Időhidak Maderspach Károly élete és a Maderspach család története

/ Sajben Csilla /
sajben.csilla képe
Temesváron, a Várbástya Egyesület szervezésében, a Küttel Klub adott otthont a Maderspach Károly életét feldolgozó Időhidak című kötet bemutatásának. A budapesti szerző, Maderspach Kinga, kinek neve ismerősen cseng sokaknak Temesváron, a nyár folyamán Petrozsényban már bemutatta a könyvet, most pedig Temesváron mesélt a család Zsil völgyi kötődéséről, a kötet tartalmáról és ennek születéséről.
Időhidak -könyvbemutató

A történelmi Maderspach családot a 13. századtól jegyzik a Rajna vidékén, majd Tirol érintése nyomán az 1720-as években kerültek Temesvár mellé.

A család kiemelkedő alakja volt a 19. században Károly, aki miközben huszonöt évig sikeresen igazgatta a bányaműveket Ruszkabányán, mellette a nevéhez kötődik 1832-ben Magyarország első vashídjának megépítése, 1838-ban pályázott a Pestet és Budát összekötő állóhídra, majd az 1848-49-es szabadságharc és forradalom idején fegyvereket gyártott Bem tábornok harcoló honvédeinek. Ő volt Maderspach Károly.

Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke, egyben házigazda köszöntő szavai után, Kipke Tamás - a Hoffmann család leszármazottja, röviden mesélt a Hoffman és Maderspach család közös szálairól, a rokonságról. A rokoni szálakat családfájuk kutatása során sikerült felgöngyölíteni, mely kutatás során fellelt adatok adták később a kötet megszületésének ötletét.

A Hoffman család leszármazottja felvezető történetében kiemelte: egy családtörténeti könyvnek nem csak arról kell szólnia, hogy kik voltak az őseink, hogyan éltek és mivel foglalkoztak, hanem tudni kell átadni a kutatás során felbukkanó érzéseinket, az őseink iránt tanúsított tiszteletünket. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kötet születése akkor nyer értelmet, ha az olvasóban a történet előrehaladtával felbukkan a gondolat, hogy vajon az én őseim kik is lehettek…? Tehát elmondható: a kötet megjelenésének célja egyfajta „hídépítés, ami a múltat összeköti a jelennel…”

Maderspach Kinga, a kiadvány szerzője – folytatva szépunokatestvére bevezető történetét – elmondta, hogy a családtörténeti kutatásban összegyűjtött adatokat 2012-ben a Kő-Cafe Galériában mutatták be először az érdeklődő közönségnek. A kiállítást követően, viszont az az érzésük volt, hogy a birtokukban lévő családtörténeti gyűjtemény még sokkal több történetet és mondanivalót rejt magában, mint amit egy kiállításon be lehet mutatni. Így született meg az Időhidak című kiadvány, melyben Maderspach Károly és felesége Buchwald Franciska családtörténetei elevenednek meg az olvasó előtt, a "Hofmann testvérek és Maderspach Károly ruszkabányai bányatársulat életéről vagy az első Pest-budai állóhíd kivitelezéséért tett törekvéseiről és többek között az 1848-49-es szabadságharc idején történt meghurcoltatásaikról, melyek a szerző által, részletesen és nagy gondossággal lettek papírra vetve.