Jelenlegi hely

Ifjúsági tábor Lendván

/ Egerváriné Mandácskó Eszter /
egervarine.mandacsko.eszter képe
A Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet a Magyarország-Szlovénia Interreg program támogatásával megvalósult Mura-Zala Youth Community című pályázat második táborát szervezte meg muravidéki és zalaegerszegi diákok számára. A tábor során a résztvevők felfedezhették a régió nevezetességeit, valamint tájékoztatást kaptak a helyi karrierlehetőségekről.
Meghívó az eseménysorozatra (Forrás: MMISZ)Az első és második nap programja (Forrás: MMISZ)A harmadik nap programja (Forrás: MMISZ)

A Mura-Zala Youth Community című pályázat célja a határ menti civil szervezetek közötti bizalom erősítése. A projekt három partner bevonásával valósul(t) meg: 

  • Zalaegerszegi Gazdasági, Informatikai, Műszaki Képzésekért Alapítvány,
  • Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) és
  • Lendva Község (Občina Lendava).

A projekt keretében a partnerek két tábort szerveztek (illetve lesz majd egy záró rendezvény novemberben). Az első Zalaegerszegen, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ Kampuszán valósult meg 2024. júniusban, míg a második tábor október 7-9. között Lendván és környékén került megrendezésre. A programok mindkét helyszínen a helyi kulturális értékek bemutatására, az ifjúságot érintő aktuális kihívások, mint például az online világ veszélyei megvitatására, valamint a sport fontosságára és az egészséges életmód népszerűsítésére fókuszáltak. Emellett kiemelt figyelmet kapott a fenntarthatóság előmozdítása és a közösségépítés, melyek a táborok szakmai programjainak alapvető részét képezték.

A lendvai táborban 20 muravidéki és 20 zalaegerszegi fiatal (középiskolás és egyetemista) vett részt, és kitűzött célja volt, hogy a résztvevők megismerjék egymás kultúráját, gasztronómiáját, valamint az oktatási és karrierlehetőségeket. Az eseménysorozat meghívóját és tartalmát a fenti képekre kattintva meg lehet tekinteni. A program nyitóeseményére október 7-én került sor a PLACC-on, ahol a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) elnöke Bogar Patrik, és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke Orban Dušan valamint a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, dr. Palányi Ildikó köszöntötte a résztvevőket. A Zalaegerszegi Gazdasági, Informatikai, Műszaki Képzésekért Alapítványt Dr. Szili-Fodor Dóra képviselte, aki részletesen bemutatta a projektet.

Bogar Patrik köszönti a résztvevőket  Orban Dusan köszönti a résztvevőket

Október 7-e a "kultúra" jegyében telt, ennek megfelelően Lendván nézett körül a nagy társaság. A hivatalos megnyitót követően városnéző túrára vitték őket, majd megtekintették a Lendvai Várat is, a napot kvízesttel zárták.

A tábor résztvevői

A második nap, a "hagyományok és a sport" témakör köré szerveződött, a fiatalokból álló csapat Dobronakra utazott ahol megnézték a György házat, majd a kalandparkba látogattak. Délután a Bakonaki tavat, majd a Domonkosfai Portát látogatták meg.

A kalandparkban

Az utolsó nap, október 9-e a "karrier" címet kapta. A Lendvai Kétnyelvű Középiskola meglátogatása után a fiatalok részt vettek egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol muravidéki cégek képviselői mutatták be a helyi munkalehetőségeket. Ezt követően megtekintették a lendvai Stadiont és a Football Akadémiát. A napot, és egyben a tábort, egy közös bográcsozás zárta, amely során a résztvevők vidám hangulatban búcsúztak egymástól.

A képek forrása: Népújság