Jelenlegi hely

Így roptuk a táncot a 8. Vukovári Magyar Bálon

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A horvátországi magyarság egyesületei az elmúlt időszakban, ahogy farsangkor szokás, mulatságok, bálok sokaságát szervezték meg. Az itteni magyar bálok közül pedig a legkiemelkedőbbnek, legsikeresebbnek, a Vukovári Magyar Bál bizonyult, amelyet már nyolcadik éve rendeznek meg. Idén, február 6-án közel 300 bálozó, köztük magyarországi, ausztriai, vajdasági vendég vett részt az eseményen.
bálbálbálbál

A januári hétköznapokon sok szervezési feladatot látott el a Vukovári Magyarok Egyesülete, készülve a 8. hagyományos Vukovári Magyar Bálra. A helyszínnel, a vendégek meghívásával, elrendezésével, a sütemények elkészítésével kapcsolatos teendők mellett gondolnunk kellett az egész estét betöltő szórakoztatásra is. A zenét a kórógyi Aranycsárdás Együttes szolgáltatta, akik azonban nem játszhattak szünet nélkül egész éjszaka. Így, mivel a bál előtt pár héttel ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját, összeállítottunk egy hungarikumokról szóló kvízt és egy előadást. Úgy terveztük, hogy az eddigi elvet követve, miszerint az egyesület eddigi báljain minden személy egy-egy tombolaszámot választhatott, folytatjuk a hagyományt; hogy különlegesebbé tegyük a a "szelvényeket", kidíszített mézeskalács szíveket, virágokat készítettünk.

A bált a csúzai táncegyüttes nyitotta meg, palotást majd székelyföldi táncokat láthattunk tőlük. Ausztriából is érkeztek hozzánk magyar családok, akiknek kis csemetéi magyar népdalokat játszottak nekünk.

A megnyitó előadások után köszöntötte a megjelenteket a vukovári egyesület tagjainak nevében Jakumetović Rozália, majd a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Pirityiné Szabó Judit is, aki külön gratulált a megválasztott kisebbségi magyar önkormányzatok vezetőinek, és ahhoz is, hogy hamarosan megalakítják az országos koordinációt. A beszédek sorát Ivan Penava, Vukovár polgármestere zárta, aki magyarul kívánt jó estét a bálozóknak, és aki a város és a magyar egyesület kiváló kapcsolatát hangsúlyozta, amelyre a jövőben is számíthatnak. Elmondta azt is, nagy öröm számára részt venni egy ilyen eseményen, annak pedig különösen örül, hogy hamarosan átadhatják a vukovári magyarok székhelyén felépített új objektumot.
A díszvendégeink között üdvözölhettük még De Blasio Antoniot, Magyarország eszéki főkonzulját, Jankovics Róbertet, a HMDK (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) ügyvezető elnökét, Andócsi Jánost, a HMDK alelnökét, valamint Balázs Piri Zoltánt, Zágráb város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnökét. Vendégeink közül többen szinte minden évben tiszteletüket tették a bálon.

A díszvendégeink

A beszédek után elkezdődött a vacsora, majd a mulatság. A zenekar kitartóan húzta és szinte egy pillanatra se ültek le a táncolni vágyók.

A mulatság hajnalig tartott

Az egyik zenekari szünetben kiosztottuk az egyszerű feleletválasztós kérdésekből álló kvízt. Szerepeltek benne kérdések magyar kolbászainkról (PICK, gyulai, csabai), italainkról (pálinka, Unicum, fröccs), különleges akácmézünkről, a 100 tagú Cigányzenekarról, egyik kiemelkedő sportolónk életművéről (Puskás Öcsi), kulturális örökségnek tekinthető tájakról, területekről (Zsolnay Negyed, Hollókő, Hortobágy). A totót az asztaltársaságok próbálták megfejteni, és a helyes válaszokat adó asztalok 3 legjobbika magyar (egri, villányi, tokaji) borokat nyert. A megmérettetés után a vendégeink egy előadás keretében tudhatták meg a helyes megoldásokat. Hogy még inkább élvezhetővé váljon a diavetítés, lehetővé tettük, hogy megízlelhessék a hungarikumoknak számító élelmiszereket.

Ezúton is köszönjük a PICK Szeged Zrt. támogatását!

Köszönjük a PICK Szeged Zrt-nek a támogatását!

A vendégek nagy örömmel kóstolták a magyar szalámikat, kolbászokat, valamint az Unicumot és a Tokaji szamorodnit.

Az ellenállhatatlan Pick téliszalámi és a tombolaszámok az asztalon

Éjfél körül elérkezett az idő, és megkezdtük a tombola sorsolását. Addig mindenkihez került egy-egy mézeskalács, melyek hátulján díszelegtek a tombolaszámok. Az sem szomorkodott, akinek nem húzták ki a számát, hiszen haza vihette emlékként a mézeskalácsot.

A bál fergeteges hangulatban telt, a zenekar egészen hajnalig játszott. Mindenki elégedetten, sok élménnyel, a szerencsések sok ajándékkal is, gazdagon és a sok tánctól lábát fájlalva indult hazafelé. A határon innen és túlról érkező vendégek egyöntetűen ígérték, hogy jövőre is ellátogatnak a rendezvényre. A vukováriak pedig nagy szeretettel várnak mindig MINDENKIT!

Fantasztikus hangulat uralkodott a bálteremben

A galériát itt megnézhetik.