Jelenlegi hely

Ipolysági diákok látogatása Zoboralján

/ Dávid Zsuzsanna /
david.zsuzsanna képe
Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola középiskolás diákjai ellátogattak Alsóbodokra az Esterházy János Zarándokközpontba. A zarándoklatot Gyurász Pál plébános, az iskola lelki vezetője szervezte.
Ipolysági csoport AlsóbodokonIpolysági csoport AlsóbodokonIpolysági csoport Alsóbodokon

A csoportot az Esterházy János Emlékmúzeumnál a zarándokközpont igazgatója ifj. Dr. Csámpai Ottó köszöntötte, felidézve számukra a felvidéki mártír gróf életének főbb állomásait. A fiatalok megtekintették a kiállítást, majd egy rövidfilm vetítésével igyekeztünk a bemutatni számukra a zarándokközpont életét és a 2017. szeptemberi szertartást, amikor Esterházy János hamvait végső nyugalomra helyezhettük itt, szeretett szülőföldjén, Zoboralján, zarándokok százainak kegyeletadása mellett. A találkozás jó alkalom volt arra is, hogy a nagyböjtben együtt készüljünk a Húsvét misztériumának megélésére. Isten szolgája Esterházy János életpéldája a mai fiatalok számára is példa és erőforrás, hogy rátaláljanak az igaz értékekre, hogy hűségesek legyenek szülőföldjükhöz, elfogadják a hit ajándékát és felismerjék a keresztben az áldozatos szeretet mélységes igazságát.

A diákok még ma sem találkoznak a tankönyvek lapjain Gróf Esterházy Jánossal, de egyre több lehetőség van arra, hogy megismerjék őt és felismerjék benne a felvidéki fiatalság pártfogóját. A csoportban volt olyan diáklány, aki esszépályázaton indult, így önként vállalta a kutatómunkát és felkészülést egy komoly dolgozat megfogalmazására. A pályázati felhívásban arra kérték a 14-19 éves tanulókat, hogy „Esterházy János, mint példakép” címmel fogalmazzák meg gondolataikat. Kíváncsian várjuk, hogy olvashassuk pályaműveiket.

Az ipolysági középiskolások a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában szentmisén vettek részt, melyet Gyurász Pál atya mutatott be Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásának szándékára és a fiatalokért ajánlva a legszentebb áldozatot. A szentmisében felidézte saját személyes élményeit, hiszen ő is itt lehetett a 2017-es temetési szertartáson és buzgón ápolja tiszteletét lelkipásztorként. Arra buzdította a fiatalokat, hogy a nehézségek megélésében legyen példa és megerősítő remény Esterházy János hűséges és bátor helytállása és minden időben Isten akaratát keressék. Számukra is a kereszt legyen az örök érvényű jel. Keresztény hitük és magyarságuk pedig olyan kincs, melyhez mindig ragaszkodjanak. Az altemplomban a csoport koszorút helyezett el Isten szolgája sírjánál. Reméljük, ez a hely visszavonzza majd őket! Szeretettel köszönjük a látogatást a csoportnak és kívánunk áldott nagyböjti időt és Húsvéti ünnepeket!