Jelenlegi hely

Iskola másként hét a négyfalusi Zajzoni Rab István Elméleti Középiskolában – ahogy én megéltem

2020. február 22 – 28.

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Romániában minden évben megrendezik az állami oktatási intézményekben az Iskola másként, alternatív oktatási hetet. Ez egy aktív kikapcsolódás, amelynek az a célja, hogy a diákok rendhagyó környezetben különböző tevékenységek által szerezzenek más ismereteket, mint a tanulási órákon.
Farsangi felvonulás NégyfalubanÜgyességi feladatok a nagyokkalÜgyességi vetélkedő az alsósokkalTéltemetés

A négyfalusi általános és középiskola ezen a héten fogadta testvérintézményük, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola 13 kisdiákját és 3 pedagógusát.

Az alternatív oktatási hét megszervezése komoly munka eredménye, hiszen az itt tanuló 270 diák mellett a meghívottak tartalmas időtöltéséről is gondoskodni kellett. A vendégek február 22-én éjszaka érkeztek Négyfaluba. Az iskolánál már várták őket a tanárok, illetve a fogadó családok. Másnap szabad program volt. Tuka Antal igazgatót, valamint Kohári István és Nagy Lajos tanárokat városnéző sétára hívtam Brassóba, majd felmentünk a Pojánára is, hogy az idei enyhe tél ellenére azért lássanak ők is egy kis havat.

Hétfőn az iskola központi épületében 20-as évek napot rendeztek. Megidézték az 1920-as éveket feladatokkal, játékokkal, filmvetítéssel. A vidám programokon túl a két intézmény képviselői megkoszorúzták Zajzoni Rab István csángó költő szobrát. Az estét egy jó hangulatú közös beszélgetős vacsorával zártuk egy helyi panzióban.

Kedden kicsik és nagyok beöltözve várták, hogy induljon a nagy farsangi felvonulási menet végig a városon, amelynek végső állomása a kisiskola udvara volt. Hétágra sütött a nap, az időjárás is megérezte, mire készülünk. Az udvarra érkezve a beöltözött csapatnak egy „téltemető szerepjátékkal” kedveskedett a - vendég és hazai - diákokból összeállt csoport. A humoros színjáték után pedig elégették a telet szimbolizáló szalmabábut, ezzel pedig eltemettük a telet. A télbúcsúztatóról nem hiányozhatott a fánk sem. Délután a tornateremben farsangoltunk, ahol a legszebb, legötletesebb jelmezeket díjazták. A diákok jót buliztak, még akkor is, ha tanáraik komolyan felügyelték a program menetét.

Szerdán reggel indultak haza a kisújszállási vendégek. Szomorúan búcsúzkodtak a diákok és a kollégák egymástól. A jó kapcsolat azonban már hosszú évek óta aktívan működik a két intézmény között, ezért a közeli viszontlátás reménye megkönnyítette az elválást. A nap hátralévő részében az alsó tagozatosok Fogarasra kirándultak, az 5-12. osztályosoknak pedig az iskolában volt társasjátékozás és különféle vicces ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk. A vetélkedő feladatainak összeállításában előzetesen segítettem, aznap pedig egy vidám játékkal vártam a fiatalokat. A jelekből ítélve élvezték a tevékenységet, ahogyan nekem is vidám perceket okoztak a lelkesedésükkel.

Csütörtökön a kisiskolásoknak állítottunk össze ügyességi feladatokat, illetve filmvetítés volt még az aznapi programjuk. A résztvevő osztályokat 4 csapatra osztottuk, és 2-2 csapat versenyzett egymással. Bár nem a győzelemért, hanem a játék kedvéért versengtek a gyermekek, így is nagy volt az izgalom. A végén még a felnőttek is beálltak a játékba.

A hét zárónapját is az alsó tagozatosokkal töltöttem. A gyerekek behozták kedvenc társasjátékukat és azzal játszottunk. Meglepetésként én is készítettem nekik egy magyar szimbólumokból összeállított 57 lapos dobble kártyát, amiből tanulhatnak nemzetünkről játékos formában. A játék után rövid beszélgetésre került sor a hét eseményeiről, a legjobb élményekről, az esetleges negatív tapasztalatról. Összességében a gyerekek élvezték a speciális hét programjait. A nap közös pizzaevéssel zárult.

A különleges héten sok érdekes esemény volt. Beszámolóm nem terjed ki az összes programra - ami párhuzamosan zajlott több helyszínen -, csak amiken jómagam is részt vettem, illetve besegítettem a szervezésébe. A program sikere a Zajzoni Rab István Elméleti Középiskola pedagógusai mellett a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub önkénteseinek köszönhető.

Örvendek, hogy részese lehettem.