Jelenlegi hely

Ismét együtt báloztak a zselízi szülők és iskolabarátok

/ Tuba Adrián /
tuba.adrian képe
Megrendezték az 52. Szülők és Iskolabarátok Bálját Zselízen.

Fotó: Puksa Andrea

Az 1969. február 14-én megrendezett első szülői bál kezdeményezője az akkor még Kilencéves Alapiskolának nevezett oktatási intézmény igazgatója, Göbő Lajos és helyettese, Nyustyin Ferenc volt.

"A szervezők már a kezdeti időszakban több célt fogalmaztak meg. Egyrészt alkalmat szerettek volna biztosítani a szülők és a pedagógusok részére egy kellemes, tartalmas közös programban való részvételre, kötetlen beszélgetésekre, a szülői és nevelői közösség közötti kapcsolatok erősítésére; másrészt a bálok bevételéből a szülői munkaközösség támogatta a tanulók iskolán kívüli tevékenységét: a különböző versenyeket, az úszó- és sítanfolyamokat, valamint egyéb rendezvényeket” – fogalmazta meg korábban Feri bácsi, aki 1974 és 1991 között az intézmény vezetőjeként is tevékenykedett.

A nagyvonalú támogatók jóvoltából a bál során évről évre értékesebb tárgynyereményeket sorsolnak ki. A tombolát elsősorban helyi vállalkozóktól szerzik be; nekik is köszönhető, hogy a szervezők minden alkalommal anyagi nyereséggel zárják a báli időszakot. A befolyt pénzösszeget az oktatási intézmények között osztják szét; a mulatság lényege mégis inkább az erkölcsi haszon, ahogyan arról az alapiskola és a Comenius Gimnázium mellett működő szülői szövetségek vezetője, Puksa Andrea is beszélt:

"Összetartó erejű rendezvényünknek a mulatozáson túl küldetése is van, hiszen a bál is összefogja a helyi magyar oktatási intézményeket. Mindig többen vagyunk, ezzel együtt a hangulat is évről évre fokozódik. Nehézkesen indult ugyan, de mára már olyan nagy családdá nőttünk, hogy a kultúrház mindkét oldalhelyiségét is meg kell nyitnunk, hogy elférjünk.”

A szervezés közös munkájában – a szülőkön kívül – a mai napig részt vállal az igazgatóság és a tanári kar is. A kezdetben kizárólag az alapiskolához kötődő bálnak 2004-től a helyi Comenius Gimnázium is részese, 2016 óta pedig – éppen Puksa Andrea kezdeményezésére – a Cimbora Óvoda csatlakozásával már mindhárom magyar intézmény közös szervezésében valósul meg a Szülők és Iskolabarátok Bálja.