Jelenlegi hely

Ismét magyar bált rendeztek Lendván

fiatalok szervezték minden korosztály részére

/ Hunyadi Péter /
hunyadi.peter2022 képe
Több, mint 10 év után Lendván, újra megrendezésre került a magyar bál, melynek szervezését a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) vállalta föl. A Lipa Hotel rendezvényterme zsúfolásig megtelt, több mint 300 vendég érkezett egész Muravidék területéről, valamint Magyarországról és Ausztriából. A pandémia kényszerű szünete óta ez volt az első nagy horderejű közösségi rendezvény.
Magyar bál LendvánMagyar bál LendvánMagyar bál LendvánMagyar bál Lendván

Lendván mindig nagy hagyománya volt a magyar bálnak, amit a régebbi időkben a "csárdás bálnak" neveztek. Ez a rendezvény a magyar kulturális kötődések megélésének színtere is volt, hiszen a magyarok körében szokás csárdást táncolni. Elmondások szerint hagyományosan vonós zenekar játszott, amely többnyire Magyarországról érkezett és régi vagy új magyar tánczenét, illetve báli zenét játszott. Ahogy az idők, úgy a zenei divatok is változnak, és mára a vonós cigányzenekarok is eltűntek a régióban. A táncmulatságra való igénye az embereknek ugyanakkor nem veszett el, így 2022-ben megújuló Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) egyik fontos célkitűzéseként szerepelt az, hogy fölvállalja a magyar bál hagyományainak felélesztését, fiatalos lendületet, új arculatot adva a rendezvénynek. 

Ftičar Ines, a MMISZ elnöke elmondta, hogy úgy próbálták a rendezvényt megújítani, hogy az régi és új vendégek igényeit egyaránt kielégítse, és a jelenkori táncos szokásoktól se legyen elrugaszkodott. Fontosnak tartották továbbá azt is, hogy a régió néhány művelődési egyesülete, hagyományőrző csoportja is fellépési lehetőséget kapjon. A vacsorát megelőző felvezető kulturális műsorban felléptek a Dobronaki Nótázók, a szintén dobronaki Új Muravidék Citerazenekar, a Pincei Néptáncáncegyüttes, valamint a Muraszombati Baráti Kör tagjai is, hogy szórakoztassák a báli közönséget, még mielőtt maguk is táncra perdültek volna.

A kulturális programot követően került sor a magyar bál hivatalos megnyitására. Köszöntőt mondott Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi országgyűlési képviselője, Magyar János, Lendva város polgármestere, valamint Ftičar Ines, ezután pezsgőt szolgáltak fel és az első koccintásra felhangzott a zenekartól az "egy vérből valók vagyunk" című dal. A szervezők gondot fordítottak arra, hogy helyi, muravidéki zenekart fogadjanak, akik a legjobban megtalálják a hangot a bálozókkal. Így került a választás a Halicanum Zenekarra, valamint Völgyi Istvánra, akik felváltva szolgáltatták a tánc alá való muzsikát egészen hajnalig. 

A MMISZ alelnöke, Bogár Patrik, a rendezvény másik fő szervezője elmondta, hogy ő volt az utolsó, aki elhagyta a helyszínt hajnali fél 5-kor, és nagy elégedettséggel zárták ezt a régóta várt rendezvényt. Bíztak abban, hogy sikeres rendezvényt szerveznek, de a 2023-as magyar bál minden várakozást felülmúlt. Mindez jó alapot ad az ifjúsági szervezet további szervező munkájához, és ehhez hasonló sikereket kívánunk!