Jelenlegi hely

KáMCSSZ Őrsvezető Továbbképző 2018

Módszertani fejlesztés cserkész módra a Kárpátok lábainál

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
2018. november 9-11. között 38 fiatal gyűlt össze Polenán, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség Őrsvezető Továbbképző és Rover hétvégéjére. A fejlesztő program a gimnazista korosztályt célozta meg, a vezetőkön túl a kósza cserkészeket is. Én a szervező törzs tagjaként vettem ki részemet a hétvégéből.
Interaktív előadásom a nevelésrőlŐrsvezető Továbbképző És Rover Hétvége csoportképCsapatmunka - egyensúlyozásTervezett cserkészprogram kiscsoportos bemutatása

A hétvége egyik célja, hogy bővüljön a résztvevők tudástára és cserkészszellemiségükben is megerősödjenek a közösségben. A szervezők igyekeztek újabb, a megjelentek által kevésbé ismert játékokat és módszereket bemutatni a résztvevő cserkészeknek.

Kiscsoportos programtervezés

A szombati napot reggeli tornával és közös áhítattal indítottuk. A nap folyamán angyalkázás folyt, azaz a kalapból kihúzott cserkésztestvérnek kellett titokban a kedvében járni, amelyet az esti közös ajándékkészítéssel koronáztunk meg. A délelőtt során eddigi ismereteket felfrissítő és újakat bemutató interaktív előadásokkal, módszertani gyakorlatokkal készültünk. A teljesség igénye nélkül a cserkészek képzésen vettek részt a cserkészmódszer jelenlétéről és mindennapi megéléséről, cserkészet nevelési eszközeiről, az őrsvezetőről és az őrsi rendszerben rejlő lehetőségekről. Ezt követően csapatépítő játékon próbálták ki, hogy ki miként tud teljesíteni különböző szerepekben és ezt miként lehet a közös cél elérésére felhasználni.

Új, élvezetes, fejlesztő játékok

A délután is tele volt izgalmakkal: kis csoportokban szerveztünk élvezetes alkalmi őrsi programot, amelyet a hétvége után a vezetők saját közösségeiknek meg is tarthatnak. Ezt követően kódkeresés következett a természetben. Kisebb csoportokban indultak az állomásokra a cserkészek, ahol különböző feladatokat kellett teljesíteniük, amelyeknél szintén szükség volt a csapatmunkára és a szoros együttműködésre (logikai játékok, bekötött szemmel fonalra kötött pingponglabda egyensúlyozása, alakzatok kirakása kötélből). A célt, egy láda megszerzését, végül együtt kellett elérniük a résztvevőknek, amit sikeresen, vidáman teljesítettek. Miután besötétedett a szabadban, megnyitotta kapuit a cserkész aukciós ház, ahol a résztvevők olyan elemekre licitálhattak, amelyek fontos szempontok egy program megvalósításánál. Minden csapat igyekezett jól gazdálkodni számukra fontos elvárásokat figyelembe véve. Mondanunk sem kell, hogy az aukció végén kreatív programok születtek, a liciten elnyert elemekből.

A fárasztó nap után a résztvevők a szálláshely nyújtotta lehetőségeket kihasználva közös fürdőzéssel és szauna programmal zárták a napot. A hétvége programját közös szentmisével zártuk a templombúcsúját ünneplő munkácsi Szent Márton székesegyházban.

Csapatmunka játék: kötélen átemelés

A hétvége lehetőséget teremtett Kárpátalja őrsvezetői és idősebb cserkészei számára, hogy egy szervezett hétvégén találkozzanak, ötlettárukat bővítsék, valamint eddig szerzett cserkészvezetői tapasztalataikat megoszthassák egymással. A hétvégén már jelen voltak a nyári őrsvezetőképző tábort sikerrel teljesítő jelöltek is, akik közül nyolcan sikeres zárópróba után megkapták képesítéseiket. Így új vezetőkkel bővültek a kárpátaljai magyar cserkészközösségek. A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Közös kép előadás végén