Jelenlegi hely

A kánai menyegző hagyománya

A régi hagyomány újjáéledt Nagycétényben

/ Fózer Dóra /
fozer.dora képe
A 2020-as új év elején, január 11-én megtelt vendégekkel a nagycétényi kultúrház. A Csemadok Tiszta Forrás Nagycétényi Alapszervezete és a Kútyika Női Énekcsoport látta vendégül a falut és az érdeklődőket ezen a szombaton ahogyan a cétényiek mondják - a "kánya menyegző" alkalmával.
A menyasszonybúcsúztatás jeleneteKözel 100 vendég jelent meg a Kánai menyegzőnAz előimádkozó asszonyok

A zoboraljai Nagycétény faluban a vidéken egyedülálló módon élt a kánai menyegző januári ünneplésének hagyománya. A régi időkben ebben hideg hónapban, a bibliai történet emlékvasárnapján az asszonyok összegyűltek valamelyik portán és együtt imádkoztak - rózsafűzért mondtak, beszélgettek. Az imádság végén pedig elénekelték a kánai menyegzőről szóló imádságos éneküket, aminek a végére elkezdődött a mulatság. Táncoltak, ettek-ittak, eljátszottak egy teljes esküvőt.

Több évtized kimaradásával és egy generációváltással később, a nagycétényi Kútyika Női Énekcsoport kezdeményezésével felelevenítették ezt a szokást. Az idősebb tiszteletbeli énekkar-tagok, akik még éltek a szokás virágzása idején, csatlakoztak az aktívan működő énekkarosokhoz, és együtt összeállították a hajdani szokás menetrendjét. Először 2013-ban adták elő a műsorukat, melyet kiegészítettek a hagyományos lakodalmas szokások bemutatásával. Ez újra hagyománnyá vált, és idén már 6. alkalommal hirdették meg a rendezvényt. A vendégek között jelen volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egy kisebb csapata, akik a ritka hagyomány iránt érdeklődtek, néprajzi hagyományt gyűjtöttek. Jásztelekről is érkezett egy házaspár, akiknek a településén szintén él ez a hagyomány.

Január 11-én, már korán reggel bementek az énekkaros asszonyok a kultúrház nagy konyhájába, elkezdték az előkészületeket az esti 80-100 fős vendégségre: töltött káposztát főztek, süteményt sütöttek, a színpadon berendezték a korabeli szobabelsőt háttérnek, és elkezdték a beéneklést. Délután négy órakor kezdődött a hivatalos program. Neszméri Tünde bevezető gondolatai után a Kútyika lépett színpadra és a hagyományos menyasszony-öltöztetést és -búcsúztatást énekelték és játszották el korabeli viseletben, a hagyományban használt eszközökkel. Közreműködött - a nászép szerepében - a Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport. A műsort a helyi tehetségek és csoportok rövid bemutatói követték: az ifjú Berkes Veronika népdalokat énekelt, a Nagycétényi Citerazenekar gyermek és felnőtt csoportjai játszottak, és újra a színpadra lépett a Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport és a Kútyika Éneklőcsoport is egy-egy népdalcsokorral.

A fellépők után az imádságé volt a főszerep, közel 100 ember együtt zengte a rózsafűzért az előimádkozó asszonyok vezényletével. A kánai menyegzőről szóló régi vers több vidéken is ismeretes, különböző formákban, de a csattanója mindnek ugyan az. Az utolsó versszak komikus tartalma a mulatság kezdetét jelezte: "Úgy megugratták Magdolnát, mind szítrugdallta patkóját, Kányá menyegzőbe."

A  finom töltött káposztával, a rengeteg süteménnyel jóllakott vendégek este nyolc óráig énekeltek, beszélgettek a kultúrházban. 

Képeket készítette: Tóth Klára