Jelenlegi hely

Karácsonyi üzenet Kárpátaljának

Megérkezett a Betlehemi Békeláng

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
2017. december 17-én Kárpátaljára érkezett a Betlehemi Békeláng. Idén Beregdédát s cserkészcsapatát érte az a megtiszteltetés, hogy Kárpátalja kapuja legyen a láng számára. Az osztrák cserkészek közreműködésével immár 31 éve jut el a Szentföldről Bécsen át a világ számos pontjára a béke kicsiny lángja.
A láng átvétele MagyarországonBeregdédai cserkészek veszik át a lángotUngvári görögkatolikus papnövendékek kórusa karácsonyi énekeket énekelKárpátaljai magyar cserkészek

2017. december 17-én Kárpátaljára érkezett a Betlehemi Békeláng. Idén Beregdédát s cserkészcsapatát érte az a megtiszteltetés, hogy Kárpátalja kapuja legyen a láng számára. Az osztrák cserkészek közreműködésével immár 31 éve jut el a Szentföldről Bécsen át a világ számos pontjára a béke kicsiny lángja.

Nagy öröm volt számomra, hogy ennek a nagy napnak a szépségéhez én is hozzájárulhattam. A helyi cserkészvezetőkkel karöltve megtanítottuk a gyerekeknek a közösen énekelt dalokat, elkészítettem a hozzá szükséges kottákat, és számos apró szervezési háttérmunkába kapcsolódtam be.

A dédai görögkatolikus templom zsúfolásig telt: több, mint 220 ember lehetett tanúja a szép pillanatoknak. A láng méltóságteljes behozatala után Szász Marianna tanárnő, egyben a dédai 15. sz. báró Perényi Zsigmond cserkészcsapat parancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket. A „Gyújts éjszakánkba fényt” kezdetű taizéi dal eléneklése alatt a lángról meggyulladtak a templom gyertyái, „hadd égjen a soha ki nem alvó tűz” – zengtük közösen.

A házigazda Levcsenkó Róbert atya kiemelte, a láng bár pici, és jelentéktelennek tűnhet, az a kis jászol is átlagos volt a maga korában, mégis lángra gyújtotta a világot, az emberek szíveit. A lángátadó kis ökumenikus ünnep is volt, mivel egy templomban voltak jelen 3 felekezet hívei, hiszen azt a fényt fogadtuk épp szívünkbe, Akiben mindnyájan egyek vagyunk. Megosztotta még szép gondolatait több közösségi vezető, így Kőrözsi Sándor református tiszteletes, Mankovics Sándor római katolikus atya, Demkó Ferenc helynök, dr. Erdei Péter és Kulcsár Ferenc a beregszászi főkonzulátus munkatársai, valamint Egressy István, Déda község polgármestere, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke. Stefan Adamski, a lembergi lengyel cserkészek parancsnoka, végül Popovics Pál, a KáMCSSZ elnöke vázolta a láng történetét.

Különleges vendégként köszönthettük az Ukrajnai Lengyel Cserkészszövetség képviselőit, akik már évek óta részt vesznek a kárpátaljai lángátadón: 7 fős küldöttségük Lembergből és környékéről érkezett.

A ceremónián a Dédai Általános Iskola növendékei előadták a 4 gyertya szép történetét, és Kulikovszki Alexandra elszavalta a Szeretet lángja c. verset. Az ungvári görögkatolikus papnövendékek kórusa karácsonyi énekekkel gyönyörködtettek minket. Közösen énekeltük a „Tudd, van egy gyertya” c. éneket, majd a jelenlévő kárpátaljai cserkészcsapatok képviselői meggyújtották saját lámpásaikat, hogy azokkal elvigyék a Béke lángját saját közösségeikbe: Bene, Beregdéda, Beregrákos, Beregszász, Csap, Eszeny, Mezőgecse, Munkács, továbbá Galíciából Lemberg, Biborka, cserkészei, valamint a dédai lakosok, hogy Kárpátalja kapujaként annak minden otthonába elvigyék ezt a pici, de annál jelentősebb lángot.

A lángátadó végén együtt elénekeltük a Himnuszt, majd kifelé menet mindenki kapott egy apró emléket: egy szép mézeskalácsot, rajta a békelángot szimbolizáló mintával. A templomból a cserkészek a helyi klubhelyiségbe vonultak, ahol agapé kíséretében örültünk esetenként nem látott cserkésztestvéreinknek, és a hozzánk érkezett Békelángnak. A mécsesekből kirakott, Békelángról meggyújtott cserkészliliom körül csoportképet készítettünk, hogy digitálisan is őrizhessük ennek a szép estének az emlékét.

A lángátadón a Kárpátaljai Petőfi Sándor ösztöndíjasok 50%-a részt vett, így mi is csináltunk egy külön csoportképet.

(Popovics Emese munkácsi cserkészvezető fényképei)