Jelenlegi hely

Katica Fesztivál a Csallóközben

Gyermek Táncháztalálkozó Somorján

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
Idén is megrendezték Somorján a Katica Fesztivált. Október 27-én, szombaton, közel 350 gyermek vett részt az egész napos rendezvényen, melynek helyszínéül a Somorjai Városi Művelődési Központ szolgált. A gyermekközpontú fesztivál célja, hogy lehetőséget teremtsen a régió gyermek-táncegyütteseinek az ismerkedésre, játékra, tudásuk bemutatására és szakmai fejlődésükre.
Készülés a közös előadásraKézműveskedésAprók táncaGálaest finálé

A fesztivált az Aranymetszés - Somorja Kultúrájáért Társulás és a Csali Gyermek Néptáncegyüttes szervezte meg, a Bethlen Gábor Alap és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával. Az esemény során a 10 és 16 év közötti gyermekek egész napos élőzenés néptáncoktatáson vettek részt. A talpalávalót a Csali zenekar, valamint Varsányi Ildikó és zenész barátai húzták. A gyerekek minden órában egy újabb tájegység táncait sajátíthatták el, meghívott tánctanárok segítségével. Tíz órától jobbágytelki táncokkal ismerkedhettek, majd a bodrogközi táncok lépéseit sajátítatták el. Ezt követően gömöri, majd kalotaszegi táncok következtek. A kisebbeknek külön helyiségben folyt az oktatás, népi játékokkal megfűszerezve. Akinek kedve támadt, kézműveskedhetett is az aulában berendezett asztaloknál. Volt, aki nemezelt, üveget festett, vagy babát készített, de gyöngyfűzésre is volt lehetősége bárkinek. Az alagsorban pedig interaktív játékokkal játszhattak a még kisebbek. Délután Korpás Évi Libidáridom című koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

A nap fénypontját az esti gálaműsor jelentette, melynek során minden gyermek színpadra lépett. A jelenlévő tíz gyermektáncegyüttes egy- egy koreográfia eltáncolásáva mutatkozott be. Elsőként a somorjai Pici Csali és Kis Csali csoportok kezdték a műsort csallóközi és mátyusföldi táncok és játékok bemutatásával. Ezt követően az egyházkarcsai Kis Pintű táncegyüttes mutatta be somogyi koreográfiáját, majd a felsőszeli Höcögők következtek gömöri táncokkal. A sort a dunaszerdahelyi Kis Csallóköziek folytatták mezőkölpényi táncokkal, majd a vágkirályfai Muskátlis tánccsoport csallóközi táncokkal. A szenci Möggyes előadásában vág-garam menti táncokat láthatott a közönség. Az est utolsó felvonásában a nemrégiben díjazott együttesek léptek fel. A Füleken megrendezett Eszterlánc Országos Gyermek Néptáncfesztiválon Aranysávos minősítést szerzett Apró Csali és a Sendergő Táncegyüttes mutatta be győztes koreográfiáját. Utolsó fellépőként a házigazda Nagy Csali csoportja lépett a színpadra, akik 2016-ban megnyerték a Felszállott a páva tehetségkutató műsort, a táncegyüttesek kategóriájában. Ez évben pedig megkapták Somorja Pro Urbe Díját, és átvehették a Csallóköz Kultúrájáért Díjat is. A gálaest egy nagy, közös magyarbődi tánc forgatagával zárult, amelyben mind a 350 szereplő részt vett. A telt házas esten a közönség állva tapsolta vissza a gyerekeket, egyúttal kifejezve háláját, hogy újabb felemelő élményben részesülhettek.