Jelenlegi hely

Kereszthódoló körmenet Beregszászban

Nagyböjti görögkatolikus keresztút

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
Beregszászban március elején volt az idei nagyböjti kereszthódoló körmenet. Az eseményt a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerülete szervezte, de a többi felekezet híveit is szeretettel várták.
Papok viszik a keresztetA menetGondolatok egy állomásonA római katolikus templom melletti állomás

A hamvazószerdától húsvétig terjedő időszakot a különböző keresztény felekezetek eltérő módon élik meg, ám közös bennük, hogy Krisztus szenvedésére emlékeznek. Az egyik ilyen hagyomány a keresztút, így most is Krisztus keresztáldozata előtti szenvedésének állomásairól emlékeztünk meg, az Evangélium leírását segítségül híva.

Valamennyi állomásnál a kerület mintegy 18 magyar papjának egyike tartott rövid szentbeszédet, életszerű példákkal hozták közelebb hozzánk az eseményeket.

Egy állomáson

Az atyák szóltak többek közt arról, hogy milyen gyakran bújunk mi is Pilátus kényelmes szerepébe, amikor szemet hunyunk helytelen cselekedetek felett, vagy, hogy ahogy Jézust köntösbe öltöztették majd sorsot vetettek rá, mi is hány bőrt le tudunk húzni Istenről önző imáinkban. Krisztus nem onnantól szerette Pált, hogy elkezdett prédikálni, hanem már akkor is, amikor üldözte őt; így szeret minket is, hibáinkkal együtt!

Panorámakép egy állomáson

A menet a buszállomástól a Vérke parkot kétszer keresztezve, érintve a római katolikus templomot, a Sevcsenkó utcai görögkatolikus templomig haladt. Mivel a reformátusok idén sajnos nem vettek részt a körmenetben, így templomuknál nem volt állomás. Az állomások közt a keresztet mindig megadott csoport vitte, kezdve a papokkal, majd a papnék, őket követték sorban az özvegyek, a betegek, a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók, a fiatalok, a férfiak és édesapák, s végül az édesanyák. Közben nagyböjti énekeket énekeltünk a kiosztott segédfüzetekből.

Körmeneti zászlók

 

A beregszászi görögkatolikus templom

A végén áldást kaptunk Luscsák Nílus segédpüspöktől, s elénekeltük a pápai és a magyar himnuszt is.