Jelenlegi hely

Kitelepítettek emléknapja Pozsonypüspökin

Október első vasárnapján emlékeznek a lakosságcsere elszenvedőire

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2024 képe
A kitelepítettek emlékének adóztak Pozsonypüspökin október 6-án. A résztvevők a szentmisét követően, a helyi magyar alapiskola kertjében álló kopjafánál helyezték el koszorúikat, a lakosságcsere következtében kitelepített családokra emlékezve. A nap második felében átadták a Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért Csemadok-díjat.
Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnökeA kitelepített Szelepcsényi család leszármazottja, a Pozsonypüspöki tiszteletbeli tagja, Szelepcsényi SándorNeszméri Tünde, a Csemadok Országos Elnökségének tagjaNagy Orsolya, a Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért Csemadok-díj idei kitüntetettje

„A hit és a remény hozott ide bennünket ma ismét, mint 2008 óta minden év október első vasárnapján, hogy e kopjafa tövében, szívünkben megbékélve, ám nem feledve, hetvenhét év után is emlékezve arra, amit akkor a történelem és annak formálói az anyanyelvükhöz ragaszkodó őshonos magyarságunk – eleink ellen elkövettek” – mondta bevezetőjében Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke.

A megemlékezésen részt vett Gombos Tamás őrnagy, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség Véderő-, Katonai és Légügyi Attasé Hivatalának képviseletében, Szelepcsényi Sándor, a kitelepített Szelepcsényi család leszármazottja, a helyi alapszervezet tiszteletbeli tagja, Pozsony megye alelnöke, Ožvald Erzsébet, Roman Lamoš, Pozsonypüspöki polgármestere, Nagy Mónika, a Pozsonypüspökin a helyi alapiskola és óvoda igazgatója, és Neszméri Tünde, a Csemadok Országos Elnökségének tagja, aki az emlékbeszédet tartotta.

„…Elképzelem, ahogy nagyszüleim a néhány hetes nagybátyámmal szöknek vissza Csehországból Alsószelibe, hogy nagyapám haldokló édesanyja mellett lehessen. Belegondolni is rossz, mit élhettek át. Elképzelem, hogy nagyanyám azzal szembesült, négy testvérét talán sosem láthatja többé, hiszen őket időközben Magyarországra telepítették. Belegondolni is rossz, szívet szaggató.” – idézte fel saját családjának tragikus sorsát Neszméri Tünde.  

A múltidézésen a helyi iskola két diákja, Bittera Sophie Iman és Španko Eszter Hanna is szerepelt. A megemlékezés zárásaként pedig a megemlékezők közösen énekelték el nemzeti himnuszunkat.

A Kitelepítési Emléknapnak 2011 óta része a Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért Csemadok-díj átadása is, amelyet a helyi Vetvár Művelődési Házban adott Nagy Elza, a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének elnöke és Jégh Izabella választmányi elnök, a helyi alapszervezet ügyvezető alelnöke.

Az idei kitüntetett, Nagy Orsolya, aki közel félévszázada tagja a Csemadoknak, és harmincnyolc évig volt vezetőségi tag. Az átadót követően, a nap zárásaként, a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium Színész szakképzés tagozatának diákjai léptek színpadra.