Jelenlegi hely

Kolcsár József színművész előadása Segesváron J.D. Salinger regénye nyomán a Zabhegyező

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Kolcsár József színművész, egyszemélyes előadásában és rendezésében láthattuk J.D.Salinger Zabhegyező című darabját 2015. október 26-án, a Segesvári Gaudeamus Házban. Kolcsár József Kézdivásárhelyen a Városi Színház igazgatója és Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház színésze. A darab a két színház közös produkciója. Az előadás társrendezője: Zakariás Zalán. Remek előadásban sok színt, különböző karaktereket, humort láthattunk, melynek megformálása kitűnő színészi teljesítmény, ami a líceum diákjait is rendkívül megfogta, megszólította őket. Az előadás vastapssal zárult.

A regény főhőse a lázadó Holden Caulfield, 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki, aki a társadalmi konvekciókat befogadni és gyakorolni képtelen. A főhős első személyben mondja el a kicsapása utáni napokat, melyet New York utcáin, szórakozóhelyein tölt. Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma. 

Kolcsár József színészt kérdezve, megtudtam, hogy a Zabhegyező régi szerelem már egyetemista kora óta, hiszen utolsó éves hallgatóként is ez a darab volt az egyéni műsora. Azóta többször elővette a darabot, mely többszöri átalakuláson ment keresztül. 8 éve van újból műsorára tűzve, közel 60 előadással a háta mögött. Nagyon sok helyen játszotta már el: színházban, iskolában, szabadtéri előadásokon, fesztiválon, de többnyire iskolában, diákoknak szereti előadni. A színész úgy véli, ha másokban igényt ébreszt, hogy a könyvet elővegye és elolvassa, akkor már nem volt hiába.

Elsőként a humor volt az, amiért beleszeretett a darabba, azonban az évek során az előadás átalakult, kapott egy mélységet, melyet talán akkor diák fejjel észre sem vett. Úgy érzi, sok közös vonás van közte és Holden Caludfield, a főhős között. A színész is lázadó típus, és sokat rágódik az életén, hogy amit csinál jó-e, vajon mit kellene jobban csinálni, ami érthető egy művész ember esetében. Az ember alakul, formálódik az élete során, így a szerepek, karakterek is csiszolódnak a színpadon.

Kolcsár József üzenete a diákoknak: "hogy lázadozzanak bátran, megfontoltan! Lehet fejjel menni a falnak, de nem biztos, hogy érdemes. A darab nem azt mondja, hogy nem szabad lázadni, azt mondja, hogy lázadozzunk nyugodtan, de érezzük meg a határát, és lépjünk ezen egyszer tovább, hiszen nem lehet az életcélunk a lázadás."

--------------------------

 -  Mit jelent számodra magyarnak lenni? Más-e az üzeneted egy szórvány településen?

 -  "A leszakadt országrészeken nem könnyű magyarnak lenni. Aki ezeken a területeken magyar és próbálja megőrizni identitását, az tiszteletet érdemel. Egy magyarországi magyar nem tudja milyen kisebbségben élni, csak olvasni, hallani tud róla, míg nekünk itt, Erdélyben, a mindennapunk része, bele születtünk. Színházi és művészi szempontból ez egy plusz, ez nem vesz el, sőt, hozzáad. Közel vagyunk egy másik kultúrához, és attól is átvesszük azt, ami szép és ami fontos. Művészként örülök, hogy itt lehetek, és nem mennék el Magyarországra."