Jelenlegi hely

Kulturális "sokk" Lendván és környékén

/ Egerváriné Mandácskó Eszter /
egervarine.mandacsko.eszter képe
Muravidéken sétálni lenyűgöző élmény. Ha nyitott szemmel járunk ezeken a magyar határhoz közeli településeken, szinte minden sarkon egy kulturális esemény nyomaira bukkanhatunk – legyen az egy rendezvény hirdetése, az előkészületek izgalma, vagy akár maga az esemény. Itt a rádiót hallgatva könnyen magyar nyelvű műsorra találhatunk, és a televízióban is választhatunk magyar programot...
Ray Cooney: Funny Money című vígjátékával indult Lendván a magyar színházi évad bérletes programja.A Zsidó Kultúra Európai Napjai programsorozat keretében koncert a lendvai zsinagógában.A felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület hímző szakköre kimagasló eredményt ért el.A Hétköznapi hősök című füzetsorozat legújabb számában bemutatott élettörténetek szereplői.

Lendva és környéke már most mély nyomot hagyott bennem, és különleges helyet foglalt el a szívemben. Bár a kiküldetésem még csak most kezdődött, az itt töltött rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodjak.

Megérkezésemet követően az ismerkedés és a lehetséges feladatok megkeresése mellett elkezdtem felkutatni a lendvai nagyobb kulturális központokat, igyekeztem bejárni a várost és megismerni.

Sétáim során gyakran haladtam el a lendvai Színház- és Hangversenyterem, más néven Makovecz Kultúrpalota impozáns épülete mellett, ahol kulturális események plakátjai vonzzák a tekintetet. A 2024/2025-ös évadra például színházbérletet válthatnak az érdeklődők, amelynek első előadására szeptember 23-án került sor. A magyar színházi évadot a Bánfalvy Stúdió feldolgozásában látható Ray Cooney „Funny Money” című vígjátéka nyitotta meg és a közel háromórás előadás teltházzal zajlott.

A hangversenyteremmel szemben feltűnt egy másik csodás épület, a lendvai Galéria-Múzeum, az egykori zsinagóga, ahová már volt szerencsém ellátogatni. A Zsidó Kultúra Európai Napjai programsorozat részeként szeptember 27-én ebben az épületben különleges koncertre került sor. Szomi Béla és vendégei varázsolták el a nézőket, akik elsősorban zsidó dalokat hallhattak, de a muravidéki zenei hagyományokba illeszkedő dalok  is felcsendültek. Az est házigazdája a Múzeum volt, amely gondoskodott a kulturális élmény magas színvonaláról. Az előadás szünetében pedig meg lehetett tekinteni Varga Bálint Tamás "Rajzok, festmények, grafikák" című kiállítását, mely júliusban nyílt meg és egészen október közepéig fel lehet még keresni. A Szomi Báléval készített interjúba és a dalokba a Muravidéki Magyar Rádió oldalán, ITT bele lehet hallgatni.

Szeptember utolsó hétre vonatkozóan a helyben kapható magyar Népújságban feltűnt két másik esemény is:

A Lendva községhez tartozó Felsőlakoson működő Arany János Művelődési Egyesület hímző szakköre kiemelkedő elismerésben részesült, amely komoly elismerést jelent a közösség számára. A budapesti Hagyományok Háza szakmai zsűrije a hímzők hosszú évek óta tartó odaadó és precíz munkáját méltatva a „Népi Tárgyalkotó Iparművész Szervezet” címet adományozta az egyesületnek. Ez a cím nemcsak a szakkör tagjainak munkáját, hanem a helyi hagyományok megőrzésére és továbbadására irányuló törekvéseiket is elismeri. A munkákat és a díjat szeptember 28-án csodálhattuk meg.

    

Az egyesület kiállítása és a hímzésben résztvevő asszonyok vezetőjükkel, Domján Zsuzsanna hímző népi iparművésszel.*

Végül, szeptember 29-én a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (mely a muravidéki kulturális események, megmozdulások nagy részének főszervezője) centrumának tekinthető épületben, a Bánffy Központban mutatták be a "Hétköznapi hősök" című füzetsorozat legújabb, immár hatodik számát, amely izgalmas és inspiráló élettörténeteket tár az olvasók elé. Ebben a kiadványban az olvasó négy muravidéki személyiség életútját ismerheti meg, akik munkásságukkal és elkötelezettségükkel kiemelkednek közösségükből. A kötetben Banutai Eva Maria, Car Anna, Sečko Zsuzsanna és Vörös Tibor osztják meg életük meghatározó pillanatait, szakmai sikereiket és a nehézségeken való felülemelkedésüket. Az interjúkat helyi fiatalok készítették. Az általuk összeállított füzet nemcsak a személyes történetekről szól, hanem bemutatja, hogyan formálják ezek az emberek a muravidéki közösség mindennapjait, és miként válnak példaképekké mások számára.

Eddigi élményeim tehát hihetetlenül gazdagok és sokrétűek voltak, pedig "még csak" két település rendezvényeiből szemezgettem. Kíváncsian várom a folytatást, hiszen az izgalmas utazás még csak most kezdődik...

*A cikkben használt képek a Népújság és a Muravidéki Magyar Rádió által készített képek.