Jelenlegi hely

"Madarak jönnek, madarak mennek"

október 6 a Bethlen Gábor Kollegiumról

/ Pálffy Zsófia /
palffy.zsofia képe
Nagyenyedet, a Fehér megyei diákközpontot Jókai Mór elbeszélése tette minden magyar iskolás (és felnőtt) számára ismertté. A Rákóczi-szabadságharc idején játszódó nagyenyedi történet szerint a diákok összefognak a várost megszálló labancok ellen és kiűzik őket, győzelmet aratva. Bár azóta eltelt több, mint 300 év, de a nagnyenyedi diákság és a Bethlen Gábor Kollégium presztízse nem lankadt.
fotók: Vass Brigitta, Molnar Tamásfotók: Vass Brigitta, Molnar Tamásfotók: Vass Brigitta, Molnar Tamásfotók: Vass Brigitta, Molnar Tamás

Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium jelenti a szórványmagyarság központját gyakorlatilag a több, mint 400 éves múltra visszatekintő intézményben tanulnak Nagyenyed és a környező települések magyar gyerekei, ovis kortól ballagóig. Sokan érkeznek kétnylevű családból, de vannak teljesen román családból származó gyerekek is az iskolában, akiket az iskola jó hírneve miatt hoznak. Egy szó, mint száz: a Bethlen Gábor Kollégium a város kulturális központja, már évszázadok óta.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a jeles napokhoz kapcsolódó ünnepségek, megemlékezések az iskolai órákon felül, a diákok és tanárok "túlórázása" által kerülnek be a mindennapokba, és mivel ehhez a nagy múlthoz egy külső és belső elvárás is párosul, a BGK-sok láthatóan arra törekszenek, hogy az átlagosnál jobb programokat, eseményeket szervezzenek.

Ilyen az október 6-i megemlékezés is, amelyre az utóbbi években kialakult hagyomány szerint az iskola udvarán került sor. A kollégium középiskolás (9-12 osztályos) diákjai, és Cristian Róbert történelemszakos és Nagy Egon magyar szakos tanárok összeállítása csak részben emlékeztetnek a megszokott ünnepségekre: a történelmi események felidézésén kívül Faludy-verset és Lázár Vilmos vértanú kivégzése előtt feleségéhez írt levél-részletek mellett olvasnak fel a piros egyen-szoknyába öltözött diáklányok. A megemlékezés fénypontja a kivégzés a Kollégium udvarán található fiúinternátus épületéből, a Bagolyvárból udvarra szivárgó, bekötött szemű fiúk a 13 vértanú emléke előtt tisztelegve veszik magukra Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác szerepét.

Az aradi vértanúk kivégzésének napjáról, 1849 október 6-ról megemlékező költői összeállítás a "Valaki mondja meg" (Képzelt riport...) dallal zárul és repíti az elvont, 2024-ből távolinak és ismeretlennek tűnő történelmi pillanatot a jelenünkbe.

A tehetséges diákok és kreatív vezetőtanárok munkájának köszönhetően mától az október 6-a is közelebb került a szíveinkhez, nem csak értjük és tudjuk, hanem talán kicsikét érezzük is, hogy milyen tragikus pillanatra emlékezünk minden évben, ezen a napon.