Jelenlegi hely

A magyar nemzet gyásznapján a külhoni magyarok is megemlékeztek

A Kárpátalján élő magyarsága tagjai és képviselői Nagyszőlősön gyűltek össze október 6-án, hogy megemlékezzenek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett áldozatairól. A rendezvényen Grezsa István, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa kiemelte:

 

„Arad és 1848-49 szabadságharcának egyik fontos tanulsága, hogy nemzetiségtől, pártállástól, származástól függetlenül összefogott a teljes Kárpát-medence, magyarok és nem magyarok, bárók és polgárok, bácskaiak, beregiek és Ung-vidékiek harcoltak azért, hogy egy független, szuverén Magyarországon élhessenek. A jövőbe vetett hit bátorító érzése morális imperatívuszként járta át a Kárpát-medencét."

Grezsa István, miniszteri biztos

Grezsa István kifejtette: "Koronként más és más helytállást kíván a haza szolgálata: egyszer a vértanúságot, másszor egyáltalán a puszta megmaradás parancsát. Most azért dolgozunk, hogy a Kárpát-medence magyarlakta régiói megmaradjanak annak, amik mindig is voltak."

„Magyarország, mint az eddigiekben, a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy ebben a helytállásban támaszt nyújtson a kárpátaljai magyarságnak” - ígérte a miniszteri biztos.

Az ünnepi beszédeket közös imádkozás és a koszorúk elhelyezése követte.    

Aradon Urbán Erik csíksomlyói ferences atya, erdélyi érseki helynök celebrálásával szentmisét tartottak a római katolikus templomban. Kelemen Hunor a Szabadság-szobornál helyezett el koszorút a vértanúk emlékére.

Felvidéken is több tucatnyi helyszínen­ - szinte minden nagyobb magyarok lakta településen, többek között Pozsonyban, Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Somorján, Párkányban, Rimaszombatban, Rozsnyón, Füleken és más helyszíneken - emlékeztek a nemzeti gyásznapon, és az azt megelőző napokban.

Pozsonyban több mint százan voltak jelen a megemlékezésen, köztük a felvidéki magyar politika és közélet számos szereplője.

Révkomáromban a központi ünnepségen Berényi József, a felvidéki magyar párt elnöke kiemelte: a vértanúk helytállása, ez a fajta elkötelezettség, amely emberi erő és kitartás tekintetében példamutató, szellemiségében ma is meg kell jelenjen a felvidéki magyarság hétköznapjaiban, ahhoz, hogy ez a közösség sikerrel tudjon megbirkózni az őt folyamatosan érő kihívásokkal.

A Vajdaságban számos más település mellett Eleméren Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál tartották a délvidéki központi megemlékezést. Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a tizenhárom vértanú halála mára jelképpé vált, annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlenségének megteremtéséért, társadalmi haladásáért.

"Nekünk ma azt kell eldöntenünk, hogy a senki földjén, a bizonytalanságban, vagy pedig szülőföldünkön, érzelmileg és szellemileg a magyar nemzethez kapcsolódva akarunk-e élni" - mondta

Adán vasárnap Damjanich János vezérőrnagy emlékművét – melynek alapkövét öt éve helyezték el - koszorúzták meg. Az emlékművet felállítása után azonnal el akarták távolítani, mert a szerbek a szerb születésű Damjanichot árulónak tartják, amiért velük szemben harcolt.

Zomborban, Schweidel József szülővárosában hétfőn a Szent Rókus temetőben emlékeztek, ezután a Magyar Polgári Kaszinóban koszorúzták meg a honvédtábornok emléktábláját. Az ünnepi beszédekben elhangzott, hogy akkor van értelme a múltidézésnek és a megemlékezéseknek, "ha a megidézett hősök emlékéből, példamutatásából képesek vagyunk erőt meríteni az aktuális nehézségek leküzdéséhez"

Megemlékezést tartottak Nagybecskereken a Lázár Vilmos emlékére állított domborműnél is.

 

Természetesen a nemzeti gyásznapon a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai közül is sokan részt vettek a megemlékezéseken.

Olvassák el beszámolóikat!

Megható megemlékezés Tornalján az aradi vértanúk tiszteletére
Mártírjainkra emlékeztek Déván
Megemlékezés Nagyszalontán - Eltelt 166 év, de nem múlt el a tisztelet
Az aradi Vesztőhelyen október 6-án
Megemlékezést tartottak Kisoroszon az aradi vértanúk tiszteletére
Kegyelet napi megemlékezés Zomborban
Erdélyiek vasárnapja, és emlékezés az aradi vértanúkra a bécsi Szent Erzsébet templomban
„Ősz van, dermed a lélek, / aradi gyertyák égnek” – Bécsben is fellobbant tizenhárom gyertya lángja
Október 6-i megemlékezések Léván - „Hazát és Isten ügyét szolgálták életükkel, küzdelmükkel és halálukkal."

A fotó forrása: Kárpátalja Hetilap