Jelenlegi hely

Magyar Géniuszok Nagybányán

Mi mindent adtak a magyar tudós elmék, és feltalálók a nagyvilágnak?

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt képe
Erre a kérdésre ad többek között választ a nyolcvan poszterből álló kiállítás, amely a Magyarok Világszövetsége jóvoltából érkezett Nagybányára a Teleki Magyar Házhoz.

A kiállítás, amelyet a 2022-ben elhunyt néhai Pálfi György egyetemi professzor, múzeumigazgató állított össze, több mint 300 magyar tudós munkásságát mutatja be: 15 poszteren a magyar származású, illetve magyar kötődésű Nobel-díjasok munkásságát ismerteti, a többin a közlekedés, a világűr, az információ hordozók, a gyógyászat, az atomenergia és sok egyéb területen végzett felfedezések vagy fejlesztések is helyet kaptak, de természetesen Rubik Ernő találmánya sem maradt le róluk.

A kiállításmegnyitót követően Borbély Zsolt Attila tartott előadást „A magyar nemzetpolitika múltja, jelene és jövője” címmel.

Borbély Zsolt Attila közíró, jogász, politológus, és nem utolsósorban okleveles borszakértő, étteremkritikus, és gasztronómiai szakíró. 1968-ban született Temesváron, 1996-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen, majd ugyanazon évben politológusi oklevelet az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Megalapítója, és első alelnöke a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezetnek (1990).

Egyik megalapítója, kisebb kihagyással a megszűnésig alelnöke a keresztény, nemzeti és szabadelvű értékeket képviselő Reform Tömörülésnek. 2011-től az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nemzetpolitikai kérdésekkel megbízott alelnöke. Egyik kezdeményezője volt Erdélyi Magyar Néppárt megalakításának.

1998-tól tagja a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társaságának, 2009-től az MVSZ Szabályzatfelügyelő Bizottságának elnöke.

Több folyóirat, periodika, portál (Magyar Kisebbség, Kapu, Székely Hírmondó, Erdélyi Napló, Barikád, Trianoni Szemle, stb.) szerzője, szerkesztője, fő munkatársa. A magyar sorskérdésekkel foglalkozó írásai különböző konzervatív illetve fősodratú lapokban jelentek meg.