Jelenlegi hely

Magyar küldöttség a kilencedik dobrudzsai hagyományőrző fesztiválon

2024. szeptember végén a Magyar-Turán Felvidék képviseletében a gömörpéterfalai magyar nemzeti harcművészetet oktató Felföldi Dalia Iskola tagjai vettek részt.

/ Fábián Zoltán /
fabian.zoltan2024 képe
A Magyar-Turán Alapítvány küldöttjeiként a Magyar-Turán Felvidék és a Magyar-Turán Székelyföld csapatai vettek részt a kilencedik türk-tatár Kara Ulis Kurultaion, amelyet Dobrudzsában, Constanta megyében, Venus nevezetű településen rendeztek meg.
DobrudzsaDobrudzsaDobrudzsaDobrudzsa

Az iskola már ötödik alkalommal szerepelt a magyarságot a türk-tatár fesztiválon a színvonalas harci bemutatójukkal, és idén két íjászversenyt is szerveztek a Fekete-tenger partján.

A két dinamikus íjászversenyben a Daliásokon kívül indultak tatárok és románok is. Az egyik versenyszám az amőba íjászpárbaj volt, amelynek alapja az ismert amőba játék. Kilenc kockára van felbontva a céltábla és az nyert, aki három kockába belelőtt vagy függőlegesen, vagy vízszintesen, vagy átlósan. A másik próbatétel a ráfutós íjászpárbaj volt, amelyben futni kellett kijelölt távolságokra és csak onnan lehetett rálőni a célra, a lehető leggyorsabban. Az nyert, aki először találta el a céltáblát.

Ilyenkor nemcsak a pontos, precíz lövés számít, hanem fontos a gyorsaság, az ügyesség, a dinamika is. Egyszerre több dologra kell összpontosítania az íjásznak, amelyek megtanítják a különböző helyzetekhez való alkalmazkodásra.

A helyi tatárok is rendeztek egy távcéllövő íjászversenyt, amelybe három Dalia Iskola-tag is benevezett.

A Daliák eredményei az egyes versenyszámokban:

Amőba íjászpárbaj – férfi
1. helyezés Bohák József
2. helyezés Hojsza Péter

Amőba íjászpárbaj – női
1. helyezés Chovan Lilla

Ráfutós íjászpárbaj – férfi
2. helyezés Szécsényi Ádám

Ráfutós íjászpárbaj – női
2. helyezés Chovan Lilla

Távcéllövő íjászverseny
3. helyezés Szécsényi Ádám

A Magyar-Turán Székelyföld küldöttei közül Ladó Elemér is méltón képviselte hazánkat, ugyanis az amőba íjászpárbajban 3. helyezést ért el. A Kurultai fesztivál megnyitójára is a tengerparton került sor, ahova a hagyományőrző harcművészek, zenészek és táncosok együtt vonultak le.
Az ünnepi beszédek után következett a Felföldi Dalia Iskola harci bemutatója, amelyet a nézők hangos tapsvihara zárt. Hojsza Péter és Chovan Lilla először vettek részt a Togyzkumalak logikai versenyen, ahol profi versenyzőkkel, sokéves gyakorlattal rendelkező bajnokokkal játszottak. Péter a negyedik helyen végzett a megmérettetésen. A kazak Asyk Atu játékkal is megpróbálkoztak, amelyet régen a nomád népek birkacsontokkal játszottak. 
A beszámoló Chován Lilla, a felvidek.ma újságírójának közös együttműködésével jött létre.