Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja Nagyenyeden

/ Tóth Bence /
toth.bence képe
A magyar kultúra napja alkalmából a Bethlen Gábor Kollégium 2023. január 19-én tartotta ünnepségét.
Tóth-Bóna Boglárka Luca és Tóth BenceA Fügevirág táncegyüttes előadásaTáncházi pillanatképA Fügevirág táncegyüttes előadása

A magyar kultúra napja alkalmából a Bethlen Gábor Kollégium 2023. január 19-én tartotta ünnepségét. Az alkalmon átadták a “Magyar identitás őrzés és hagyomány ápolás nagymestere” díjat is, amelyet Szabó Csilla Erzsébet óvónő vehetett át.

Több színvonalas előadást láthattak a nézők. Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor 200 emlékévhez kapcsolódó tematikus műsorával kezdődött az est, melyben Petőfi Sándor versei és napdalainak kapcsolatát járta körül a zenekar. A gyulafehérvári római katolikus líceum diákjai népdalokat, néptáncot és kórus műveket hoztak el az eseményre. 

Nem utolsósorban, nagy megtiszteltetésünkre fellépett a Bethlen Gábor Kollégium néptáncegyüttese is. A Fügevirág táncosai Szilágysági táncokkal kápráztatták el a közönséget. A szilágysági táncanyaggal szeptember óta foglalkozunk és közös munkák részeként egy koreográfia is készült, ez került most előadásra.

Az ünnepség után, a Bethlen Gábor Kollégiumban egy fergeteges táncházzal folytattuk az ünneplést, ahol a talpalávalót a Csegely zenekar biztosította. A táncházat tovább színesítették Nyitrai Tamás és Fekete Márton zenész vendégeink is.  A táncoktatást a magyarlapádi ösztöndíjas társammal közösen tartottuk.