Jelenlegi hely

Magyar népzene Fiumében

A Tenkes Zenekar táncházsorozatának legnyugatibb állomása

/ Hunyadi Péter /
hunyadi.peter2022 képe
A pécsi Tenkes Zenekar 2023/24-es táncház sorozata zajlik a horvátországi magyar közösségekben. Daruvár, és Dolány után az adriai kikötőváros, Fiume adott otthont a magyar népzenei eseménynek, melynek célja a szórványban élő magyarok kulturális kötődéseinek erősítése. A rendezvény helyszíne a fiumei magyarok székházaként működő Anna Villa volt.
Tenkes Zenekar FiumébenAnna VillaPSP TENKESTáncház

A Petőfi Sándor Program adott programéven átívelő tevékenységei, és a különböző fogadó szervezetek együttműködésével olyan magyar népzenei programsorozat valósul meg Horvátországban, amely megmutatja a Petőfi Sándor Program működésében rejlő tágabb lehetőségeket is. Daruvár, Fiume, és Lendva ösztöndíjasai előzetes egyeztetések után egy népzenei rendezvénysorozatot terveztek meg, melynek főbb állomásai Szlavónia, a Tengermellék, és Muravidék magyar közösségeihez viszi el a táncházak kulturális üzenetét, közösségépítő erejét.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Tengermelléki-Fennsíki Megye Egyesülete által az Anna Villában megszervezett eseményén Fiume, és Póla magyar közössége, valamint más nemzetiségi szervezetek is részt vettek. A magyar népzene, és néptánc olyan értékei kultúránknak, mely akár nyelvtudás nélkül is befogadható, élvezhető, így a magyar népzenét, és népi hangszereket bemutató koncert után a táncházban olasz, macedón és montenegrói párok is járták a csárdást, melyet a táncházvezető pár tanított a közönségnek.

A pécsi Tenkes Zenekar határon túli táncházsorozatának legnyugatibb állomásán, a történelmi Magyarország tengeri kikötővárosában, Fiumében, a Kárpát-medence népzenei hagyományait elevenítette meg, és nem maradhatott ki a „Fiumei kikötőben áll egy hadihajó” kezdetű I. világháborús népdal sem. Mindezért „cserébe” a zenekar tagjai és a három Petőfi programos szervező egy igazán kimerítő fiumei városvezetésben részesülhetett, a tengermelléki magyar történelem fölött őrt álló vezető Ágoston Gergely jóvoltából.

Az első fiumei táncház a Csoóri Sándor Program támogatásával, és a fiumei magyar közösség vezetője Zdenka Šibalin Klepac, valamint a Németh Sára, Tóth Rebeka és Hunyadi Péter, a Petőfi Sándor program ösztöndíjasai közös szervezésében valósulhatott meg.