Jelenlegi hely

Márton nap a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban

Márton napi forgatag

/ Kádár Kata /
kadar.kata képe
Nagyszabású kihelyezett Mesepadlással és esti lámpás felvonulással ünnepeltük Márton napját november 11-én a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. A rendezvényt Komáromi Kristóf Petőfi Programos ösztöndíjas társammal, valamint Boros Erzsébettel karöltve, illetve a kollégium lelkes pedagógusainak segítségével hoztuk létre.

A zenés-táncos délutáni foglalkozás során a résztvevők játékos történeti áttekintést kaptak a Márton-napi népszokásokról, amiket közösen elevenítettek fel. A vidám ügyességi játékokat dramatikus szerepjátékok, Márton-napi mesék, mondókák, szólásmondások és rövid rögtönzött színjátékok követték, melyek során fény derült Szent Márton életének fontosabb epizódjaira. Életre kelt lovas katonaként, amint egy koldust megment, és megelevenedett legendás püspökké szentelése is, főszerepben a ludakkal. A kreatív kézműves tevékenységek közül nem hiányozhatott a lámpáskészítés sem, amelynek nagy szerepe volt az esti lámpás felvonuláson, az iskola udvarán. A rendezvényen részt vettek kicsik és nagyok egyaránt. Egészen a 0-dikos felkészítő osztályoktól negyedikig minden évfolyamból szép számmal érkeztek érdeklődők, szüleikkel együtt. Az ellátogató gyermekek a nagy érdeklődésre való tekintettel két turnusban tudták csak megtekinteni az előadást a díszterem befogadó képessége miatt. Az esemény nagyon kellemes hangulatban telt el, felelevenítve a Márton napi népszokásainkat, tánccal, zenével egyaránt.       

          

Kitekintés Márton napjára: a Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik a magyar nyelvterületen is. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek; másrészt ahhoz a legendához, amely szerint a legendás szerénységű Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.