Jelenlegi hely

Méry Beáta kiállítása a pozsonyi Csemadok-székházban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2024 képe
Archeus címmel nyílt meg Méry Beáta képzőművész kiállítása a Csemadok-székház nagytermében. Az alkotó a Szövetség a Közös Célokért társulás meghívására, a Csemadok által szervezett XXXVIII. Városi Kulturális Napok keretében érkezett Pozsonyba.
Méry Beáta képzőművész kiállítása PozsonybanIancu Laura, József Attila-díjas költő, író nyitotta meg a tárlatotMéry Rebeka, Iancu Laura, Méry Beáta, Hideghéthy Andrea és Jégh Izabella (balról jobbra)Méry Beáta képzőművész kiállítása Pozsonyban

A tárlat rövid ismertetőjében, a cím kapcsán Méry Beáta úgy fogalmaz: „A fogalmat Paracelsustól kölcsönöztem, egy nem a mai értelemben véve vett orvosi fogalom ez tehát, ami az életerőt, egyfajta növekedési erőt takar, ami minden lényben benne lakozik, és a Teremtő felé igyekszik… Az Archeus számomra a művészet szimbóluma is: hiszen maga a művészet is egyfajta transzcendens kapcsolódás kell legyen, amikor is az anyag átlényegül egy magasabb világ felé való törekvéssé.”

A kiállítást Iancu Laura, József Attila-díjas költő, író nyitotta meg, aki beszédében azt mondta: „Méry Beáta látomásos univerzumában örök tavasz, létközvetítés van. Művészete az a művészet, amely – meglehet egy fizikai tárgyban is manifesztálódik – az emberi szellemi létezésének a közege. A léthatárokon átható csónak, a víz, a fény mutatja az utat a földinél magasabb rendű létszférába, ahová az emberi élet tart, ahová – ahogyan Szent Benedek mondta – nem a lábunkkal: a szívünkkel lépünk be.”

A székház Rákosi Ernő-nagytermében, Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, míg Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke moderálta az eseményt. A megnyitón közreműködött Méry Beáta testvére, Méry Rebeka, Junior Prima díjas népi énekes, előadóművész.