Jelenlegi hely

Mi visszük tovább, együttes erővel!

Magyar ifjúsági együttműködés a hármashatár mentén

/ Balázs Lilla /
balazs.lilla képe
A Bodrung - Fiatalok a Bodrogközért és Ung-vidékért Polgári Társulás, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával idén második alkalommal szervezte meg a Mi visszük tovább, együttes erővel! című ifjúsági rendezvényét.

Az egy hétvégét felölelő ifjúsági találkozót szeptember 22-én és 23-án tartották meg Nagykaposon és a régió több településén. A hármashatárt átszelő ifjúságpolitikai programra Felső-Bodrogköz és Ung-vidék, valamint a szomszédos magyarlakta régiók (Kárpátalja, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye) közösségi életében szerepet vállaló fiataljait hívták meg a szervezők.

A találkozó fókuszában egymás tevékenységének megismerése, a véleménycserék, az együttműködési lehetőségek megvitatása, és a közös célok meghatározása állt. A szervezők célja, hogy a hármashatár mentén élő fiatalok tevékenységét még hatékonyabbá tegyék, valamint, hogy egy hosszú távú, szoros együttműködést indítsanak el a régió fiatal magyarjai között, határoktól függetlenül.

A szervezők részéről a kezdeményezést életre hívó Bodrung polgári társulás vezetői, Varga Tibor a szervezet elnöke és Ilko Zoltán elnökségi tag fogadták a résztvevőket.

A találkozó programját egy bodrogközi és egy ungi barangolással tették színesebbé a szervezők. Az eseményen résztvevő fiatalok így megtekinthették Bodrogköz valaha volt szellemi fellegvárát, a Leleszen található premontrei apátságot, az ahhoz tartozó Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére felszentelt templomot, valamint a királyi kápolnát. Lelesz II. András király kedvelt tartózkodási helye volt.
Innen továbbutazva a bélyi Sennyei kastélyt látogatták meg. Ezután pedig Kistárkány felé vették útjukat, ahol részt vettek a VII. Szilvanapon. E hagyományos eseményen költötték el nótaszóval kísért ebédjüket, ízlelték a kistárkányi szilvapárlatot, valamint megkóstolták a szilvás krumpli lángost, illetve az egyéb szilvás ételeket is. A kistárkányi szilvanapon a szilvalekvár főzésének hagyományos módját is megnézhették a résztvevők.

A nap zárásaként a királyhelmeci Csonkavár lábánál vacsorával egybekötött ifjúságpolitikai beszélgetést tartottak. A résztvevők egyeztettek a hármashatár menti együttműködési lehetőségekről, beszámoltak az éppen zajló programokról, tervezett tevékenységeikről az egyes régiókban, illetve megbeszélték a találkozón résztvevő szervezetek közös céljait.

A Fidelitast Petneházy Dávid megyei elnök képviselte, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget pedig Ésik Árpád megyei alelnök, mindketten szervezeteikről, illetve a térségüket érintő aktualitásokról szóltak. A sárospataki Magyari Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért szervezet részéről Hornyák Orsolya szólalt fel. Felszólalását egy meghívással zárta, mely a közelgő jubileumi ünnepségükre szól.
A kárpátaljai helyzetről, különös tekintettel az ifjúságot érintő témákról Csuha Ivett, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének leköszönt elnökségi tagja és Simon Rita újságíró, a Kárpáti Igaz Szó rovatszerkesztője számolt be. Balázs Lilla, régióban tevékenykedő ösztöndíjas a Petőfi Sándor Programot és a saját küldetését mutatta be. A felvidéki régió magyarságának problémáiról, kilátásairól, aktuális lehetőségeiről Ilko Zoltán és Varga Tibor mellett Furik Csaba polgármester, az MKP Országos Elnökségének tagja, megyei képviselő tájékoztatta az egybegyűlteket.

A találkozó másnapján Nagyszelmencbe látogattak el a résztvevők. Megismerkedtek Nagyszelmenc, avagy a kettévágott falu történetével és megtekintették a falut kettészelő határátkelőhelyet. Dobóruszkán, a Dobó család által épített templomban szentmisén vettek részt, ezt követően Dobó István síremlékénél történelmi előadást hallgattak meg, majd közösen koszorút helyeztek el az egri várat védő hős szarkofágjánál. A találkozó közös ebéddel zárult, majd a nagykaposi Magyar Közösségi Ház udvarán vettek búcsút egymástól a találkozó résztvevői.