Jelenlegi hely

Nem a megszokott módon telt a IX. Temesvári Magyar Napok

/ Pregun Csaba Örs /
pregun.csaba.ors képe
Rengeteg fellépő, különböző gyerekprogramok, borkóstoló és változatos gasztro kínálat várta minden látogatóját az idei magyar napoknak. A szombati nap nagy eső zúdult le a rendezvényre de még ez sem tudta elűzni a jókedvet.
Csík ZenekarTáncKözönségLángos

A rendezvény előkészületei már a szerdai napon megkezdődtek, itt a Várbástya egyesület tagjaival és temesvári gimnazistákkal, akik önként jelentkeztek a segítségre, kezdtünk el közösen dolgozni, a faházak és a padok teherautóra rakásával.

A teherautó ezt követően a temesvári főtérre ment ahol szintén önkéntes magyar fiatalok segítettek a rendezvény felállításában. Öröm volt látni az izzó szemű magyar fiatalok összetartását, a motivációt ezért a közös célért, hogy a nemzeti hovatartozás fontossága még mindig bent lobog az itteni magyarok szívében és hogy ez mindig is így marad. A rendezvény nyitógáláján beszédet mondott többek között Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Tamás Péter Temesvár tiszteletbeli konzulja.

Előbbi kifejezte örömét, mert évről évre látható az itt élő magyar közösség gyarapodása és fejlődése, utóbbi pedig köszönetet mondott a temesvári városháza támogatásának és elmondta, hogy Temesvár városának egyik kiemelkedő értéke, a multi- és interkulturális mérföldkő. A nyitó gála után a Csík Zenekar lépett fel amivel igazán jó kedvre, éneklésre és táncra öztönözték a Nagyérdeműt, kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvény teljes ideje alatt különféle finomságokat lehetett vásárolni az esemény gasztro részén, legyen szó a gulyásról, a székelykáposztáról, a lángosról és kürtőskalácsról, ha csak a hagyományos magyar ételeket szeretnénk megemlíteni, de lehetett kapni hamburgert és hot-dogot, valamint kis ízes fánkokat is. Italok közül természetesen jelen volt a Csíki sör, különböző származású és évjáratú magyar borok, vagy éppen ízesebb, illetve erősebb pálinkák, de még vizet is lehetett kapni a standoknál ha véletlenül valaki azt kívánja meg.

A zenés koncertek mellett különböző színházi előadásokat is volt lehetősége a látogatóknak megtekinteni, mint például "A helység kalapácsa" című művet a Bekecs Néptáncegyüttes előadásában. A rendezvény gazdag volt különböző borkóstolókban és sörkóstolókban is, ahol válogatott borászok és sörfőző mesterek mutatták be különleges és minőségi termékeiket, viszont ezen felül a gyerekeknek is volt számos lehetősége a szórakozásra, hiszen bábjátékos előadások mellett kisgyerekeknek szóló kézműves sarkok is voltak és nagyon különleges gólyalábas garabonciás mutatványosok is szórakoztatták a kicsiket, sőt még egy kígyóbűvölő előadásban is részt vehettek a bátrabbak.

A szombati nap este felé egy elég erős vihar csapta meg a rendezvényt, és a szakadó eső és az erős szél sok komplikációt okozott, de ahogy mondani szokták, bajban ismerszik meg a jó barát és kijelenthető, hogy a gyors reagálással és a hatékony összefogással sikerült átvészelnünk a vihart bármi utólagos probléma vagy kár nélkül. Vasárnap már újult erővel folytatódott a rendezvény menete. A program utolsó állomása a Nox koncert volt, akik hírnevükhöz hűen hatalmas parádét csaptak a Temesvári Magyar Napok zárásaként. Hatalmas köszönet és elismerés illeti a Várbástya egyesületet, az önkénteseket és minden szervezőt, aki hozzájárult ennek a sokszínű, programokban gazdag rendezvénynek a megszervezésében és lebonyolításában. Ezek a napok is azt mutatják,hogy amíg mi magyarok összetartunk, nincs mitől félnünk.