Jelenlegi hely

Nemzeti Kisebbségek Tevékenységeinek Szemléje

Az óbecsei Petőfi Sándor Kultúrkör vendégszereplése Banja Lukában

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe
Október 12-én és 13-án színes programoktól volt hangos a Szerb Köztársaság két városa, Banja Luka és Prnjavor. Mint eddig minden évben, idén is megszervezték Banja Lukában a Nemzeti Kisebbségek Tevékenységeinek Szemléjét, immár 16. alkalommal, és Prnjavor városban a Nemzeti Kisebbségek Fesztiválját, 10. jubileumi alkalommal.
Banjalukai fellépésA Petőfi Sándor Kultúrkör, és a Magyar Szó Egyesület tagjaiálló fogadás, magyaros ételekPrnjavor - iroda megnyitó

A banja lukai Szemlére Óbecséről érkeztek a vendégek, akik bácskai tiszamenti táncokat adtak adtak elő. Az óbecsei Petőfi Sándor Kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó vezetésével népszerűsítette a magyar kultúrát ezen az eseményen. A szemle után állófogadás várta a vendégeket, melyen minden Banja Lukában élő nép, saját nemzetére jellemző ételeit mutatta be.

A csapatnak volt ideje a fellépés előtt, valamint a két ünnepség között egy kis város nézésre. Megnézték a város központját, a sétálóutcát, valamint a banja lukai várat, mely a „Vrbas” (Orbász) folyó partján áll. A várost a Magyar Szó Egyesület elnök asszonya, valamint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa mutatták meg a vendégeknek.

Vasárnap délután megérkezett a csoport Prnjavorba, ahol részt vett egy ünnepi díjátadón, mely a Kisebbségek Szövetsége fennállásának 10. évfordulója alkalmából volt megszervezve. Ezután a Petőfi Sándor Kultúrkör vonós zenekara a „Becsei vonós banda” kápráztatta el a közönséget  mezőkölpényi dallamokkal a Nemzeti Kisebbségek Szövetsége irodájának ünnepi megnyitóján.

19 órakor kezdődött a Fesztivál, melyen több más, a Szerb Köztársaságban élő kisebbség mellett, az óbecsei Kultúrkör nagyon színvonalas fellépésével gazdagította az eseményt. Tiszamenti és felcsíki táncokat mutattak be, valamint mezőkölpényi dallamokat játszott a vonós zenekar.

A két napos látogatás nagyon jó hangulatban múlt el, mindenki sok élménnyel gazdagodott, a tánccsoport is, és ugyanúgy a Szerb köztársasági magyarok, és a fesztiválra, valamint a Szemlére látogató nézők is.