Jelenlegi hely

Néptáncantológián a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia2024 képe
A nagyváradi Szigligeti Színház adott otthont, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Csillagocska Alapítvány által szervezett XVII. Erdélyi Néptánc Antológiának.
A résztvevő együttesek- csoportképInterjú előadás utánKik-Kikerics Táncegyüttes

 

Az október 6-án bemutatott gálaműsort, idén, 2024-ben a segesvári Kis-Kikerics néptáncegyüttes lánykara nyitotta meg, akik a legkisebb korosztályt képviselve, az általam összeállított „Fürödik a csóka…”  című szilágysági lányjátékot adták elő.

Ezt követően, dr. Pálfi József lelkipásztor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, a Csillagocska Alapítvány elnöke, János apostol jelenések könyvének 21. részéből idézett.

Figyeljünk oda népünk, nemzetünk minden értékére, mert ami jó és szép, az mind felülről adatott, felülről kapott ajándék, amit óvni és ápolni kell. Nem hagyhatjuk felelőtlen sáfárként elásva értékeinket, mint elavult kacatokat a múlt földjében, hanem igenis, ki kell ásni őket, le kell törölgetni, élettel kell energizálni és újra helyére állítva engedni, hogy töltsék be szerepüket, küldetésüket a maguk helyén. Százával sorolhatnám nemzetünk szellemi, lelki értékeinek sokaságát, de legyen most elég annyi, amennyit e mostani előadások majd feltárnak számunkra, azért, hogy kedvünket derítsék, s ha nyomukban késztetést érzünk, induljunk el begyűjteni, ápolni és használni őket a maga helyén. Olyan értékek ezek, amelyek használva fényesednek, s mint a szeretet, megosztva sokasodnak. Ha egykor majd népünk, nemzetünk vagy éppen személyesen nekünk kell ott felvonulni, megállni az Örökkévaló Király előtt, akkor majd ne szégyenkezzünk, és ne üres kézzel menjünk, hanem tele zsákkal, tiszta szívvel, lélekkel, mint akik megőrizték a rájuk bízott kincseket, éltették és éltetni is fogják minden időben.

Az est díszvendégei  Novák Irén, a magyarországi Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének elnöke voltak, akik szintén szóltak a gálaműsor közönségéhez.

Dr. Balogh Júlia így fogalmazott:

Ma a Partiumban, a történelmi Erdélyben és Moldvában több mint 160 magyar néptáncegyüttes működik, többségük az 1989–90-es fordulat után született vagy született újjá. A Csoóri Sándor Alap az idei esztendőben csak itt a Partiumban 48 programot támogatott. (…) A ma fellépő 10 együttes akarva-akaratlanul teljes képet ad a néptáncvilágunk állásáról, a több mint 103.000 négyzetkilométeren fekvő Partiumban és Erdélyben. Majdnem teljes képet láthatunk Nagyváradtól a moldvai Bákóig, a Nyárádmentétől Temesvárig, Segesvártól Kolozsvárig, Zilahig, vagy a Felső-Maros-mentétől Kalotaszegig. Ők valamennyien bizonyítani fogják, hogy amit művelnek, az bizony művészeti tevékenység, azzal a különlegességgel megerősítve, hogy mindeközben rendíthetetlenül képviselik a hagyományőrző jelleget is”.

Meggyőződésem, hogy éppen ebben a változó, olyan veszélyekkel teli korban szükséges az igazi maradandó és örök értékek felé fordulni. Az erdélyi, gyimesi, moldvai, partiumi néptánc az egyetemes magyar, és bátran állíthatom, hogy az összeurópai kultúra meghatározó eleme, mindannyiunk igazi értéke, olyan felbecsülhetetlen örökség, amit óvnunk és védenünk kell” – fogalmazott Novák Irén helyettes államtitkár.

Az Erdélyi Néptánc-antológia gálaműsorát egy tavaszi előválogató előzi meg, amelynek során egy három főből álló értékelő bizottság kiválasztja, azt a tíz legszínvonalasabb koreográfiát bemutató együttest, akik meghívást kapnak az őszi gálára. Ebben az évben a következő együttesek ünnepelhettek együtt, mutatkoztak be a lelkes, tetszésüket nagy tapssal kifejező közönség előtt. A Kikerics Néptáncegyüttes (Segesvár), a Csurgó Néptáncegyüttes (Magyaró), az Eszterlánc Néptáncegyüttes (Temesvár), az Ifjú Bekecs Néptáncegyüttes (Nyárádszereda), a Cifra Néptáncegyüttes (Méra), a Napsugár Néptáncegyüttes (Marosvásárhely), a Szarkaláb Néptáncegyüttes (Kolozsvár), a Százlábú Néptáncegyüttes (Sepsiszentgyörgy), a Szeret Néptáncegyüttes (Bákó), a Terbete Néptáncegyüttes (Zilah) és házigazda Csillagocska Néptáncegyüttes ( Nagyvárad).

A gála zárásaként Virág Endre, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke köszönetet mondott, az esemény szervezőinek, támogatóinak, illetve mindazon táncosoknak, táncoktatóknak, akik heti rendszerességgel részt vesznek a táncpróbákon, éltetik a közösségeket, a néptáncot.