Jelenlegi hely

Október a magyar vértanúk hónapja, Molnár Imre nagy sikerű előadása az ipolysági Honti Kaszinóban

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Maradandó élménnyel gazdagodhattak az idén újrainduló Honti Kaszinó nyitórendezvényének résztvevői. Az eredetileg közel kétszáz évvel ezelőtt alapított egyesület az ipolysági kulturális élet színesítését és a magyarságtudat erősítését tűzte zászlajára, s a mai újraalapítókat is ugyanez a cél vezérli.

Az első – és máris jelentős számú érdeklődőt megmozgató – rendezvényre október 2-án került sor. Molnár Imre történész, Ipolyság szülötte, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet vezetője rendkívül élvezetes, érdekfeszítő s egyben lélekemelő előadást tartott, amelyben a magyar történelem elmúlt ötszáz esztendejének kiemelkedő személyiségeit, vértanú hőseit sorakoztatta fel a végig feszülten figyelő hallgatóság előtt.

Az este hat órakor kezdődött előadást megelőzően a szervezők Molnár Imrével közösen koszorút helyeztek el az aradi vértanúk emlékére.

Az előadó a nándorfehérvári hős, Kapisztrán Szent János alakját említette először, majd egészen Esterházy Jánosig számos olyan magyar és nem magyar vértanú kiemelkedő egyéni teljesítményét, példás kiállását mutatta be, akikben történelmi koroktól, származástól, egyéni élethelyzetektől függetlenül közös jellemző volt a magyarság ügyének mindenek feletti, elkötelezett szolgálata, akár az élet feláldozása árán is.

Molnár Imre – aki történészként Esterházy János sorsának szenvedélyes és elismert kutatója – a mártírsorsú gróf életútját, emberi nagyságát lebilincselő módon jelenítette meg. Elgondolkodtató, tartalmas gondolatokkal, és megragadó idézetekkel tarkított előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a történelmi emlékezet folytonosságát nem szabad hagyni megszakadni, mert az alapvető fontosságú az egészséges nemzettudat, a helyes pozitív önazonosságkép kialakításához a mai kor emberei számára is.

A vértanú hősök példáján keresztül rávilágított egyéni felelősségünkre is. Hangsúlyozta, hogy csak az erkölcsi értékekben meggyengült ember fordít hátat saját nemzetiségének. Amikor ez történik, azzal a közösség egésze gyengül. Akár tetszik, akár nem: a közösség ügyében minden egyes embernek szerepe, felelőssége van.

A Honti Kaszinó újra él! Egy valóban tartalmas, méltó rendezvénnyel folytatta küldetésének beteljesítését. Biztosak vagyunk benne, hogy az erős indulást követően ezután is hasonló színvonalas programokkal járul majd hozzá a régió kulturális életének fellendítéséhez, és a jövőben mind szélesebb érdeklődői kört vonzanak majd rendezvényei!