Jelenlegi hely

Október 23-a Lendván

/ Egerváriné Mandácskó Eszter /
egervarine.mandacsko.eszter képe
2024. október 22-én és október 23-án is megemlékeztünk az 1956-os hősökről!
A megemlékező, ünneplő társaság*Dr. Szili Katalin beszédet mond*Díj átadása Zver Ilonának*Orban Dusan, Dr. Szili Katalin, Zver Ilona és Kelemen Gertrúd*

2024. október 22-én Magyarország Lendvai Főkonzulátusán az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésén vehettünk részt. Először Kelemen Gertrúd, lendvai magyar főkonzul köszöntötte a megjelenteket, majd röviden elmesélte az 1956-os forradalom kapcsán az akkori Jugoszlávia, különösen a mai szlovén terület szerepét a menekültek befogadásában. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a magyar Országgyűlés korábbi elnöke.

Dr. Szili Katalin, a forradalom 68. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy az esemény nemcsak a magyar történelem egyik legfontosabb pillanata, hanem jelentős nemzetközi hatással is bírt. Kiemelte, hogy bár a forradalom leverése megerősítette a hidegháborús világrendet, rávilágított a kommunista rendszer diktatórikus természetére, és szerepet játszott a nyugati értelmiség kijózanodásában. Beszédében hangsúlyozta, hogy 1956 öröksége ma is érvényes, hiszen az önrendelkezés, szabadság, béke és biztonság olyan alapvető szükségletek, amelyekért az emberek minden áldozatra készek.

Az 1956-os események nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára hordoznak tanulságokat, amelyek a jövő generációinak is erőt adhatnak. Végül, de nem utolsó sorban megköszönte Szlovéniának a magyar forradalom menekültjei iránt tanúsított segítőkészséget.

Az esemény végén Dr. Szili Katalin és Kelemen Gertrúd a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adta át Zver Ilonának, aki korábban a Szlovén RTV magyar műsorokért felelős vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, a szlovéniai magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának megőrzéséért végzett elkötelezett munkájáért részesült az elismerésben.

A megemlékezést fogadás zárta.

 

Október 23-án megtelt a lendvai Színház- és hangversenyterem. A Lendvai Magyar Főkonzulátus, a ljubljanai Liszt Intézet, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet összefogásával valósult meg ez az este, melynek során a nagyérdemű Orban Dušan, az MMÖNK Tanácsa elnökének beszédét követően megtekinthettük az Urban Verbunk előadását.

Az Urban Verbunk tradicionális alapokra épített innovatív táncelőadás hozott a lendvai színpadra. A csoport olyan új táncstílust alkotott meg, amely a több évszázados folklór autentikusságára épít. Küldetésük a hagyományok és az újítások összeolvasztása, hogy olyan táncelőadásokat hozzanak létre, amelyek különleges érzelmi élményt nyújtanak a közönség számára.

Az előadás végén a közönség állva tapsolt.

*

* Képek forrása: Muravidéki Magyar Rádió