Jelenlegi hely

Október 23-i megemlékezés Csepén

/ András Hanga /
andras.hanga képe
Október 21-én, vasárnap a csepei görögkatolikus templomban emlékeztek a hívek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, hőseire. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es Alaptörvény is megerősített.
Köszöntő beszédA műsorban szereplő diákok és felkészítő tanáraikMűsorvezetőkÁbrány Krisztián atya beszédet mond

A Szent Liturgia után a csepei középiskola diákjai, kicsik és nagyok egyaránt egy megható műsorral emlékeztek azokra a magyar hősökre és áldozatokra, akik 1956-ban fegyverrel léptek fel demokratikus jogaikért, a nemzeti függetlenség kivívásáért. A megemlékezést több napos felkészülés előzte meg, amelynek során a gyerekek verseket és dalokat tanultak, gyakoroltak, továbbá átbeszéltük a történelmi esemény minden mozzanatát, hogy értsék, átérezzék mindazt, amire készülnek, hiszen a határon túli magyar fiatalok számára még mindig távoliak az 1956-os forradalom pillanatai. Napjaink megpróbáltatásai Kárpátalján nehéz helyzetbe hozzák az itt élő magyarokat, ezért fontos tudniuk, hogy őseik bátrak és összetartók voltak a nehéz időkben is, és ez az, ami nekik is erőt ad.

A műsor előtt András Hanga, a Petőfi Program ösztöndíjasa köszöntötte a jelenlévőket és hangsúlyozta a megemlékezés jelentőségét. Ezt követően két hatodik osztályos tanuló műsorvezetőként vette végig a forradalom és szabadságharc történéseinek sorát, amelyet egy-egy vers vagy ének tett emlékezetessé. A műsor zárásaként Ábrány Krisztián görögkatolikus pap megköszönte a gyerekeknek és a felkészítőknek a megható műsort, valamint kiemelte, fontos, hogy ezekben az időkben is, függetlenül nemzetiségi mivoltunktól, legyünk büszkék elődeinkre és legyünk összetartók a mindennapokban.

A megemlékezés hosszú idő óta most először került megrendezésre, a hívek örömmel fogadták a műsort, és mindannyian kicsit büszkébbek lettünk elődeinkre. Ahogyan Vörösmarty Mihály Szózatában is elhangzik:

„És annyi balszerencse közt

Oly sok viszály után,

Megfogyva bár, de törve nem,

Él nemzet e hazán.”