Jelenlegi hely

Összefogás a zoboralji magyar gyermekekért

/ Balázs Lilla /
balazs.lilla2024 képe
A Nyitra közeli Alsóbodok adott helyt annak a rendezvénynek, amely az "Együtt a zoboralji gyermekekért" címen hirdettek október 3-ra.
Balázs Lilla, a gyerekekkel csapatépítő játékokat játszottaz egybegyűlt szülők és gyerekek

 

Délután öt órakor vette kezdetét az az esemény, melyen az alsóbodoki szülők és gyermekeik, a zoboralji magyar iskolák igazgatói és pedagógusai, valamint a VIDÉO alapítvány képviselői vettek részt.

A beszélgetésen az iskolabuszt biztosító VIDÉO Alapítvány, mint támogató; Alsóbodok község önkormányzata, mint lebonyolító; a Gímesi Alapiskola magyar tagozata, mint támogatott; és a szülők gyermekeikkel együtt, mint kedvezményezettek találkoztak-beszélgettek.

A támogatottak és kedvezményezettek megismerhették az iskolabuszt működtető modellt. A találkozó azért volt kiemelt fontosságú, mert a közelmúltban valótlanságok terjesztésével próbálták a négy résztvevő közötti bizalmat megbontani és a jól működő együttműködést megzavarni. Az alkalom kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a szülők is megismerkedhessenek az iskolabusz működtetésével és kérdéseket tehessenek fel az iskolabuszt fenntartó VIDÉO Alapítvány képviselőinek, illetve a támogatott alapiskola képviselőinek is, tisztázva ezzel a korábbi téves információkból származó félreértéseket. Az eseményen Gálik Marietta, az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a helyi gyermekek műsora következett. Paulisz Marián, Alsóbodok község polgármesterének gondolatait, Gálik Marietta igazgatónő tolmácsolta. A polgármesterúr köszöntésében kiemelte: „Szeretném megköszönni minden téren a támogatóknak, a kedvezményezetteknek, a szülőknek, hogy közös erővel, ezzel a tevékenységgel gyermekeink kényelmesen és biztonságosan látogathatják a magyar iskolákat. Miért is fontos ez? Tudjuk, hogy Zoboralja szórványrégió és csak közösen tudjuk biztosítani gyermekeink jövőjét. Ehhez mindenkire szükség van, legyen ez a fórumbeszélgetés egy megerősítő pont a zoboralji gyermekeknek, ahol a fő cél, hogy mint kis közösség összefogjunk és mellőzzük a dezinformációkat és az egyéni érdekeket.“
Majd Ürge Tamás, a VIDÉO Alapítvány kuratóriumi tagja kapott szót, aki a beszélgetés műsorvezetői feladatát is ellátta.

A tárgyalás idejére külön foglalkozást tartottam a gyerekeknek.
Az északi és déli régióra osztott modell az, amellyel a leghatékonyabban megoldható a magyar gyerekek környező falvakból való legrövidebb és leggyorsabb eljuttatása az adott magyar iskolába. A téves az az információ, miszerint a Gímesi Alapiskolától elszállítanák a gyerekeket.  Erre a modellre hosszú távon építenek a Rákóczi Szövetség és a nemzetpolitikai partnerek. Ezért minden olyan híresztelés, hogy ez a működési modell valamely iskola kárára lenne, homlokegyenest szembemegy a jól átgondolt stratégiával, miszerint minden magyar gyermeket a hozzá legközelebb lévő magyar intézménybe szállítják.

Az alsóbodoki szülők kiemelték, hogy fontosnak tartják ezt a lehetőséget és köszönetüket fejezték ki az alsóbodoki önkormányzatnak, a VIDÉO Alapítványnak és a Rákóczi Szövetségnek. A résztvevők jelezték, hogy a jövőben is szeretnének hasonló találkozókat, amelyeken a megmaradásukat érintő kérdéseket közösen megvitathatnák.