Jelenlegi hely

Palesztinából Linzen át Tiszaújlakra

Betlehemi Békeláng, mosolygós cserkész kézbesítőkkel

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
„Békesség, földön az embernek!” – énekeljük karácsonykor. Erre készülve idén is cserkészek viszik el a világ minden pontjára a béke lángját. Az üzenet Kárpátaljára is eljutott, 15 fős küldöttség hozta a fényt az ausztriai lángátadó ceremóniáról Tiszaújlakra.
Lángátvétel LinzbenMegérkezett a láng, és még csak az ad fénytA tiszaújlaki református templomA lengyel cserkészek átveszik a lángot

1986-ban egy osztrák fiúcska meggyújtotta lámpását a betlehemi Születés bazilikájának mécseséről, és hazahozta Ausztriába. A cserkészek által felkarolt kezdeményezés mára világméretűvé nőtt. A központi lángátadó ünnepséget idén Linzben rendezték meg, ahová mindenhonnan érkeznek cserkészek, Európából és tengerentúlról egyaránt.

Az idei átadást a Magyar Cserkészszövetség projektirodája azzal tette különlegessé, hogy a tagszövetségekkel karöltve megszervezte 100 magyar cserkész Linzbe utazását a Kárpát-medence különböző országaiból. A linzi lángátadó mellett bécsi városnézés, pannonhalmi lelkigyakorlat, és cserkész közösségi programok színesítették a 4 napos hétvégét.

Összmagyar cserkész csoportkép

A vidám együttléten Kárpátalját 15 cserkész képviselte, akik elkápráztatták a szervezőket talpraesettségükkel és leleményességükkel. (Csatakiáltásukon többen is irigykedve ámultak.)

Cserkészeink Bécsben

A láng Kárpátaljára 1990 óra minden évben megérkezik, hagyomány szerint mindig másik településre, forgó rendszerben a különböző felekezetek templomai közt. Idén az ünnepélyes fogadására és szétosztására december 16-án került sor Tiszaújlak református templomában. Kárpátalja cserkészközösségeiből több mint 120 cserkész volt jelen, és a környékről érkező hívekkel együtt bizony megtelt a nem is kicsi templom, néhányan álltak is.

Tiszaújlak református temploma

A ceremónián Popovics Pál ismertette a láng történetét, majd a linzi csapat nevében Jakab Fruzsina mesélt közös élményeikről. A Beregszászi Magyar Főkonzulátus képviseletében Beke Mihály mondott köszöntőt, majd Sipos József házigazda, református lelkész is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Jelen volt az Ukrajnai Lengyel Cserkészszövetség küldöttsége Lembergből (Lwów-ból), akik évek óta itt veszik át a lángot, s ezzel Tiszaújlak nemcsak Kárpátalja, hanem Galícia kapuja is volt a békeláng számára. Kristina Adamski megköszönte, hogy mindig ilyen nagy szeretettel fogadjuk őket.

A megszólalók

A beszédek után a jelenlévő kárpátaljai cserkészcsapatok képviselői jöttek ki, és a hozott lángról meggyújtották saját lámpásaikat, hogy hazavigyék és otthoni közösségeikben is terjeszthessék a betlehemi üzenet jelét.

Csapatok képviselői meggyújtják saját lámpásaikat

Az estét a Tiszaújlaki Zeneiskola növendékeinek karácsonyi dalokból összeállított darabjai tették emlékezetessé, akik a beszédek közt énekeltek, illetve játszottak hangszereiken. Az eseményt a templomi technika jóvoltából élőben követhették az érdeklődők a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség Facebook-oldalán.

A Tiszaújlaki Zeneiskola műsora

Az ünnepség végén elénekeltük a cserkészindulót, majd átvonultunk a gyülekezeti terembe, ahol pazar vendéglátás közepette fogyasztottuk a lelki után immár a testi táplálékot.

Köszönetet mondunk Tiszaújlak közösségének, Sipos József református lelkésznek, aki örömmel mondott igent a felkérésre, hogy idén ők legyenek Kárpátalja kapuja a békeláng számára.

A lángátadó visszanézhető itt: https://www.facebook.com/KarpataljaiMagyarCsekeszszovetseg/videos/958678687664048 (a ceremónia a 23. percnél kezdődik).