Jelenlegi hely

Petőfi a Gímesi Alapiskolában

Petőfi Sándor kiállítás a Gímesi Alapiskolában

/ Bíró Gergő Csaba /
biro.gergo.csaba képe
Nagycétényben a Petőfi-nap nagyon jól sikerült, és ennek híre ment, így a Gímesi Alapiskolában is meg kellett ismételnünk az ottani magyar gyerekeknek.

Nagycétényben a Petőfi-nap nagyon jól sikerült, és ennek híre ment, így a Gímesi Alapiskolában is meg kellett ismételnünk az ottani magyar gyerekeknek.

2023-ban Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeltük.

Tematikus Petőfi-napok, Petőfi 200 rendezvények voltak-vannak nemcsak a Kárpát-medencében, de szerte a világon, ahol magyarok élnek. Felvidéken, Nyitra vidékén mi rajzpályázatot hirdettünk (itt megtekinthető), és a beérkezett pályázatokat kiállítottuk, valamint minden rajzoló diákot megajándékoztunk. A legszebb műveket készítő gyerekek könyv és tárgynyereményeket is kaptak.

Hogyan zajlott ez Nagycétényben? Erről itt már beszámoltunk: https://www.petofiprogram.hu/hirek/petofiemleknapnagycetenyben

A gímesi iskolából kérték, hogy a Petőfi-kiállítást vigyük el hozzájuk is, illetve náluk is legyenek kiállítva a rajzok, mivel tőlük a nagycétényi iskola messze van, és sok gyermekkel nem tudnak oda eljutni. Természetesen ezt a kérésüket is teljesítettük, sőt a Petőfis vetélkedőt is

megtartottuk a gímesi iskola diákjainak is.

A feladatokon egyszerűsíteni kellett, mert túl nehezek voltak, a tanárok szerint is. Ezért a diákok ezúttal már kaptak válasz lehetőségeket is, nem fejből kellett megadni a helyes választ, hanem kiválasztani a felsorolt lehetőségek közül a helyes megoldást.

A 2 helyszínen, a Petőfi-napos rendezvényeken hozzávetőleg 130 gyermek vett részt. A rendezvény - a nagy gyermek létszám miatt is - nagyon sikeresnek értékelhető.

Ezen felbuzdulva, szeretnénk hasonló rendezvényeket, programokat tartani a gyermekeknek később is. Folytatjuk a fiatalok megszólítását, és bevonásukat minél több programba.

Ösztöndíjastársam, Dávid Zsuzsi hivatását tekintve képzőművész tanár és festőművész, ezért ő elsősorban kézműves foglalkozásokat, rajzórákat, festőfoglalkozást tart az érdeklődő gyermekeknek, illetve mivel hitoktató végzettsége is van, ezért már hittanórákat is tud tartani a

zoboraljai falvakban. Én rendhagyó történelemórákat fogok tartani magyar témájú társasjátékok segítségével, illetve egyéb nem-formális módszerek segítségével.