Jelenlegi hely

Pozsonyban is megünnepelték a Csemadok 75. évfordulóját

A Petőfi ösztöndíjas tevékenységét is elismerték

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2024 képe
A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya is megünnepelte a szövetség fennállásának hetvenötödik évfordulóját. A Prímási palota Tükörtermében tartott ünnepi ülésen Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, egyházi és intézményvezetők, a szomszédos országok magyar partnerszervezeteinek képviselői és a Csemadok tagjai vettek részt.
Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke ad át kitüntetést Füzék Györgynek, a Szőttes vezetőjénekJánosi András népzenész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja  irányítása alatt működő Hungaricus együttes fellépéseCsemadok 75. ünnepség PozsonybanKaszás Kornél, Jenei János, a CSMMSZ Ostravai Helyi Egyesületének elnöke, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója

A rendezvény elején Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya elnöke tartotta ünnepi beszédét. „A XXI. században, itt Pozsonyban, Szlovákia fővárosában a szórványban élő magyarság, a hetvenöt éve működő Csemadok kötelékében próbálja megtartani hitét, nyelvét, hűségét örökségéhez, próbál más nemzetek között is önmaga maradni a maga sajátosságaival, nyelvével és hitével” – vezette be az elmúlt öt esztendő összegzését a választmányi elnök. A hetvenedik évforduló óta eltelt időszak kapcsán bemutatta azokat az eseményeket, személyeket és szervezeteket, akik fontos szerepet játszottak a szövetség életében.

Az összegzést követően a díjátadó következett. Az egyes alapszervezetek és a városi választmány javaslatára hárman vették át az országos elismerést, mert Zsidek Veronika, a Csemadok Országos Tanácsának póttagja, a Pozsonyi Városi Választmány alelnöke, a ligetfalui alapszervezet elnöke a márciusi ünnepségen vette át díját. A kitüntetést Bárdos Gyulától, a Csemadok országos elnökétől vette át Foglszinger Adrianna, a Pozsonypüspöki alapszervezet titkára, a Napsugár gyermek-klub alapítója, Molnár Rozália a Csemadok Pozsony-óvárosi alapszervezetének korábbi elnöke, a Szlovák Köztársaság Közbeszerzési Hivatalának korábbi elnöke és a Csemadok Újvárosi Alapszervezete, vagyis a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amely Füzék György vezetésével működik.

Az országos kitüntetések sorát a járási elismerések követték, amelyeket Jégh Izabella adott át a díjazottak. A kitüntetettek között szerepeltek a pozsonyi alapszervezetek oszlopos tagjai, a fővárosban működő magyar tannyelvű oktatási intézmények vezetői, Morvay Katalin és Nagy Mónika, Neszméri Tünde, a Csemadok Országos Elnökségének tagja, Vadkerti József pozsonypüspöki esperes-plébános, Molnár Tamás káplán, a pozsonyi katolikusok lelkipásztora, Karvansky Mónika, a bécsi magyarok református lelkésze, Dunajszký Géza, a Petržalka-Engerau-Ligetfalu Polgári Társulás vezetője, Molnár Judit, a ma7 médiacsalád főszerkesztője, Bolemant Éva, a Pozsony Kifli Polgári Társulás alapító elnöke, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója, Jenei János, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége Osztravai Helyi Egyesületének elnöke és Kaszás Kornél, a Petőfi Program ösztöndíjasa.  

A díjátadót követően, a Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézetének senior kutatója, Lakatos Mihály lépett a közönség elé, és felvezette a rendezvény záró produkcióját. A Jánosi András népzenész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja  irányítása alatt működő Hungaricus együttes, „A Felvidék elfeledett muzsikája” címmel mutatta be ünnepi műsorát.