Jelenlegi hely

Pozsony „belső hegyvidékén” szervezett sétát a Csemadok

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Az ismeretterjesztés és a közösségépítés jegyében szervezett honismereti sétát a Csemadok Pozsony-Óvárosi Alapszervezete. A „Pozsony belső hegyvidéke” elnevezésű eseményén, a szlovák főváros szívében található Hegyi parkot, és több, a magyarsághoz kapcsolódó emlékhelyet kerestek fel az érdeklődők, Brogyányi Mihály idegenvezető, az alapszervezet vezetőségi tagjának irányításával.
Brogyányi Mihály és a séta résztvevői a Murmann magaslatonJusti Henrik emlékműve a Hegyi parkbanA Soltz-pihenő, Sóltz Rezső emlékét őrziKőtáblák a Mély úti Lourdes-i kegyhely falán

A Grassalkovich-palotától induló séta első állomása a Murmann magaslat volt, ahol az I. világháborúban elesett katonák tiszteletére emelt emlékmű található. Az emlékmű csak 1925-ben készült el, miután a Pozsonyi Városszépítő Egylet felkarolta a kezdeményezést. A nemzetek áldozataira emlékeztető alkotás, végül az egykori Mária Terézia-emlékmű gránittalapzatából készült el.

A séta következő állomása a Horský Park, vagyis a Hegyi park volt. A résztvevők megtekintették a Pozsony egykori polgármestere, az erdélyi származású Justi Henrik tiszteletére állított emlékművet. A város egykori vezetőjének nevéhez kötődik többek között a városi múzeum alapítása, a csatornázás kiépítése, valamint a park ligetté alakítása.

Ezt követően a séta résztvevői meglátogatták a Sóltz Rezső emlékét őrző padot, az úgynevezett Soltz-pihenőt. Az egykori gyógyszerész, a park felügyelője volt, és az elbeszélések alapján a legjobban azon a helyen szerette tölteni idejét, ahol a pad áll.

De hiába a pad, a résztvevők nem pihentek, hiszen várt rájuk a Kálvária útja, ahonnan a Mély úti Louders-i barlanghoz vezetett útjuk. Az 1858-as dél-franciaországi jelenés után terjedt el a Lourdes-i kegyhelyek építése, Pozsonyban egy bányaüreget alakítottak át erre a célra. A kegyhely falaira mára közel négyezer hálából készíttetett kőtábla került, amelyek között számos magyar nyelvű található.

A Csemadok szervezésében megvalósult ismeretterjesztő séta résztvevői a Mély út végén köszöntek el egymástól. Voltak, akik a főpályaudvar felé vették az irányt, míg mások a Stefánia úton igyekeztek a belvárosi forgatagba.