Jelenlegi hely

Pozsonyi Kiflivel zárult a Városi Kulturális Napok Pozsonyban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Irodalmi Kávéházzal zárult az idei, XXXVI. Városi Kulturális Napok Pozsonyban, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának szervezésében. A zárórendezvényen a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás vezetői hozták közelebb civil szervezetüket és kiadványaikat a közönséghez.
A Pozsonyi Kifli tagjait hívta meg a CsemadokJégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnökeIrodalmi Kávéház a Pozsonyi Kifli Polgári TársulássalBolemant Éva, Korpás Árpád és Csanaky Eleonóra

Sokan voltak kíváncsiak arra, hogy mit sütöttek ki a Pozsonyi Kifli vezetői, hiszen a mintegy kétszáz tagot összefogó szervezet az elmúlt tizenkét évben komoly hírnévre tett szert. A polgári társulás alapító-elnökét, Bolemant Évát és Korpás Árpád alelnököt Csanaky Eleonóra kérdezte, aki személyes élményeivel gördítette előre a beszélgetés kerekét.

„Én az embereket szeretem” – ez a mondat sokat elárul arról, hogy miként gondolkodik Bolemant Éva, és milyen célok mozgatták akkor, amikor Ifj. Papp Sándorral elindították a Pozsonyi Kifli Polgári Társulást 2010-ben. „Egy kétnyelvű weboldallal nyitottunk, és az volt a célunk, hogy minden pozsonyi magáénak érezze. Szerettük volna, hogy az emberek minél jobban tudjanak kapcsolódni a városhoz” – hangsúlyozta Bolemant Éva, aki a nyolcvanas években érkezett a fővárosba.

Az Irodalmi Kávéház elnevezésű rendezvényen a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás másik képviselője Korpás Árpád volt, aki 2013 óta tölti be a tisztséget. A sokak által ismert idegenvezető többek között a szervezetük által megjelentetett kiadványokat mutatta be a jelenlévőknek. Mert a Pozsonyi Kifli gyermekek és felnőttek számára is jelentet meg könyveket, ráadásul a kiadványaikat rangos díjakkal is elismerték már. Az egyik legnépszerűbb kiadványuk a kalendárium, amelyet kilencedik éve, négy nyelven jelentetnek meg, de a diós és mákos finomságról szóló, a pozsonyi kifli történetét bemutató könyvük is nagy népszerűségnek örvend.

Bő egy évtized alatt, a társulás mára odáig jutott, hogy abban a tanácsadó testületben is helyet kapott, amely Pozsony köztereinek névadásával foglalkozik. Ez pedig jól mutatja, hogy a tucatnyi esztendő alatt „mit sütött ki” a civil kezdeményezés, és azt is, hogy mennyi lehetőség várhat még a „kultúra pékjeire”.

A rendezvény végén Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke ismertette az elkövetkező időszak programjait, majd áldott ünnepet kívánva lezárta az idei Városi Kulturális Napokat Pozsonyban.