Jelenlegi hely

A Rákóczi Szövetség újra támogatja az elsősöket

Idén sem felejtkezett meg a Rákóczi Szövetség a magyar első osztályba iratkozó határon túli gyerekekről

/ Ádámosy Gábor /
adamosy.gabor képe
A Rákóczi Szövetség Nagykaposon és Vajánban 2018. szeptember 14-én adta át a 10 000 forintot minden helyi és környékbeli magyar iskolába járó elsős diák családjának.
Csenger Orsolya megnyitó beszédeSzerződés aláírásaLászló Judith igazgató helyettes átadja a borítékot egy szülőnekGétczi Lídia iskolaigazgató átadja a borítékot egy szülőnek

A magyar állam a Rákóczi Szövetségen keresztül már 2004 óta minden évben, ösztöndíj formájában ad 10 000 forintot Magyarország határain túl élő, magyar iskolába járó, elsős gyermekek családjainak. Elsőként Felvidéken indult a program, de mára már Kárpátalja, Párcium és Délvidék is részesül ezen ösztöndíjban.

2018. szeptember 14-én került sor Nagykaposon a pénz ünnepélyes keretek közti átadására. Nagyszelmenc, Kaposkelecsény és a nagykaposi Speciális Iskola gyerekeinek szülei Nagykaposon, a Magyar Közösségi Ház dísztermében vehette át 10:30 órától a tanszerekre és más iskolai kellékekre szánt összeget. Az átadáson részt vett Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat elnöke, Varga Tibor a Csemadok járási alelnöke, Gabri Kornélia, a Magyar Közösségi Ház munkatársa, Szajkó Gábor a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szövetség részéről, Csenger Orsolya és Sullivan Ferenc Budapestről, a szövetség központja részéről, illetve jómagam, a nagykaposi Rákóczi Hálózat Petőfi ösztöndíjasaként.

12:00 órától Vajánban rendezték meg az ösztöndíj átadását 3 falu elsőseinek részére. Itt a mokcsamogyorósi, csicseri, vajáni és deregnyői gyerekek szülei vehették át az ösztöndíjat.

Végül Nagykaposon az Erdélyi János Alapiskola alsó tagozatának épületében vehették át az iskola elsőseinek szülei a borítékot. A feljebb említett részvevő szervezők mellett itt jelen voltak Géczi Lídia iskolaigazgató és László Judit igazgató helyettes is.

A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően idén Nagykaposon és környékén összesen 108 gyermek családja részesülhetett  támogatásban.